Cei 10 fondatori ai web-ului


Am citit ieri cu plăcere articolul The 10 Founding Fathers of the Web de pe Mashable. Cred că e genul de articol care ar trebui să îi intereseze pe toţi cei care folosesc internetul… şi vor să ştie cui trebuie să fie recunoscători. Da, dincolo de RDS sau UPC, sau de părinţii care plătesc abonamentul 🙂 . Iar pentru cei care folosesc internetul de mult, mult, mult timp, va fi ocazia să pună feţe celor pe care poate nu i-au cunoscut direct, dar le-au folosit “produsele”. Că selecţia nu este perfectă… e clar. Pe unii nu i-aş fi pus nicicum în top… Vedeţi şi comentariile articolului indicat, unde apar şi alte nominalizări, unele mai pertinente.

imagine

Dar să vedem rapid topul. Primul e Tim Berners-Lee, tăticul WWW-ului. Apoi Marc Andreessen – nume necunoscut mie până acum – e co-autor al navigatorului Nescape. Primul meu contact cu internetul a fost – chiar nu îmi amintesc exact, dar cu aproximaţie cândva – între 1994 şi 1996. Aceasta înseamnă că cu Netscape 1 sau 2. Îmi amintesc orele de laborator, care uneori nimereau în săli cu acces la internet. Predatul era inutil, pentru că noi eram oricum cu ochii pe web. Dar să mergem mai departe: Mashable îl pune pe 3 pe Brian Behlendorf, principalul dezvoltator al serverului Apache. Eh, câte situri nu rulează azi pe web datorită acestui server! După cum câte situri nu merg datorită PHP-ului! Tocmai de aceea urmează trei dintr-o lovitură: Rasmus Lerdorf, Andi Gutmans şi Zeev Suraski, prezentaţi ca “responsabili de ceea ce numim PHP”. Din cea mai rămas în top mai îmi ridic pălăria în faţa creatorului limbajului de programare JavaScript, care a prins aripi cu alt nominalizat în top (dar oare chiar nu erau alţii mai importanţi?), “inventatorul” bibliotecii jQuery.

imagine

Vedeţi, vă invit, articolul original. Citiţi despre aceşti 10 proto-web-părinţi. Iar alternativ puteţi vedea şi articolul Wikipedia History of the Internet.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *