Formularele Google Docs ceva (şi) mai inteligente!


Poate vă amintiţi că în toamna trecută am scris că formularele Google Docs au devenit ceva mai inteligente. Ei bine, a fost un început, iar ieri lucrurile s-au aşezat în sfârşit pe un făgaş mai logic. Hai să recapitulăm puţin. Google Docs permite realizarea de formulare/chestionare (facilitate beton, bine gândită, destul de bine implementată). Pentru a le face mai interesante şi pentru a acoperi nevoi mai complexe, Google Docs a început să admită “ramurile”. Adică ai un formular care dacă respondentul e femeie pune nişte întrebări, dacă e bărbat alte întrebări. Frumos aşa ceva, nu? Dar începutul a fost ciudat. “Ramurile” nu le puteai închide decât forţat, cu un alt răspuns multiplu.

imagine

Dacă nu înţelegeţi ce spun înseamnă că nu v-a supărat limitarea Google de până ieri. Foarte bine. Lăsaţi asta. Important e că de acum Google Docs merge perfect cu “ramurile”. Aici e anunţul oficial, dar eu încerc să vă explic cum pot mai bine. Să zicem că vrem să aflăm ceva lucruri favorite, după vârstă. Dacă are sub 30 de ani, întrebăm ce joc preferat are. Dacă are între 30 şi 60 de ani, ce carte preferată are. Dacă e peste 60 de ani, ce medicament preferat are. Bun. În prima pagină inserăm un control cu răspunsuri multiple, aşa cum vedeţi mai sus. Dacă omul alege primul răspuns merge la pagina 2, al doilea răspuns la pagina 3, al treilea răspuns la pagina 4. Până aici totul e ca înainte. Doar că Google Docs s-a deşteptat şi, după o pagină poţi să indici unde să “sară”. Adică dacă respondentul e sub 30 de ani, după ce a indicat jocul preferat formularul trebuie să sară la sfârşit, nu? Adică la pagina 5, nu să treacă prin pagina 3 şi 4 până la 5. Totul se rezolvă alegând După pagina 2: Accesaţi pagina 5 (Final…) Hehe! Aşa de simplu că te întrebi de ce Google nu a implementat aşa de la început.

imagine

Ca să vedeţi în acţiune formularul mergeţi aici. Ca să înţelegeţi mai bine creaţi singuri un formular (aveţi cont Google, nu?) şi încercaţi cu răspunsurile multiple şi paginile de continuare. Cu această aşteptată rezolvare chestionarele Google Docs au devenit şi mai “apetisante” pentru webmasteri. Uşor de conceput, uşor de monitorizat, uşor de folosit (se oferă embed în propriul sit).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Shumi spune:

  Ce inca nu-mi place la formularele Google este faptul ca nu pot schimba mesajul de dupa submit.
  Mesajul
  „Vă mulţumim!
  Răspunsul dvs. va apărea acum în foaia mea de calcul.”
  e total neprofesionist cand vreau sa-l folosesc ca un formular oficial de inscriere sau eu mai stiu in ce alt scop…

 2. xdynx spune:

  Si eu folosesc Google Docs + Form – e mult mai usor … mai este pe net pform, zoho, jotjorm care poti sa faci formulare dar au restrictii… twapt.net mi sa parut bun e pt mobile…

 3. radu.capan spune:

  Da, Shumi… Să sperăm că intră pe lista „to do” a celor ce se ocupă de formularele din Google Docs.

 4. sabina spune:

  Buna!
  Eu am o problema si poate ma puteti ajuta: daca dupa pagina 2 eu vreau ca el sa imi finalizeze chestionarul, ce selectez sau cum inchei formularul?

 5. Buna seara as dori sa fac si eu un formular de dedicatii cu Nume… Oras… Mesajul… Preferinta muzicala…
  Si nu stiu cum.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *