Noutăţi la hărţile Google


Două produse de laborator aduc noutăţi interesante pentru Google Maps. Vă recomand să daţi click pe iconiţa verde din bara superioară sau mai direct urmaţi acest link şi veţi vedea central lista funcţiilor experimentale. Activaţi de acolo – cel puţin de dragul testelor, apoi decideţi singuri – două produse: Adresă URL scurtă şi  Imagini aeriene. Daţi un refresh (F5) de siguranţă şi apoi le veţi putea vedea în acţiune. În cazul primei funcţii experimentale Google îşi pune din nou goo.gl în funcţiune (în paranteză fie spus, el e tot declarat ca “intern”, dar e tot mai folosit şi de utilizatorii de rând – încă din decembrie trecut).

imagine

În captura de mai jos observaţi două părţi. Sus e modul în care Google Maps reacţionează la click pe Link fără activarea Adresei URL scurtă. Deja ne-am obişnuit probabil: un link luuung, prea luuung, care uneori face probleme când îl trimitem prin email şi apare fragmentat; şi codul HTML pentru a insera în propria pagină respectiva hartă. Ei bine, după ce activăm Adresă URL scurtă un click pe Link va conduce la ceea ce observaţi în a doua parte a capturii de mai jos. Pur şi simplu apare un link scurt (evident), care e şi intuitiv. Adică atunci când cineva îţi dă linkul http://goo.gl/maps/d8XA ţi-e clar că e vorba de o hartă Google. Partea proastă – atât de proastă încât mă aştept ca Google în câteva zile să remedieze totuşi problema – este dispariţia codului HTML pentru inserarea hărţii într-o pagină web. De ce adresa scurtă să vină cu acest preţ? E ilogic. E o scăpare dinspre Google care sper să fie remediată cât mai rapid. Altfel această nouă funcţie experimentală e atât de bună încât merită să promoveze, cândva, în produsul Google Maps.

imagine

A doua noutate, anunţată oficial aseară, ne aduce ceea ce hărţile Microsoft au numit de multă vreme bird view (aşa cum vede pasărea). Google îi spune vedere la 45 de grade, sau în română Aeriană, apărând ca opţiune separată, după Hartă, Satelit şi Earth, după cum vedeţi mai jos. Doar că această vedere în unghi e limitată la câteva locaţii – mai multe decât cele indicate în lista din captură, trecând oceanul până în Europa (Italia) sau Africa (Africa de Sud). Acum trebuie să aşteptăm ca “acoperirea” să crească. Ceea ce e deranjant – şi din nou sper ca în câteva zile să se rezolve – este suprapunerea cercurilor de manevrare a hărţii, respectiv a vederii la 45 de grade (observaţi în captura de mai jos, colţul stânga-sus).

imagine

Aţi sperat că vestea priveşte street view în România? Ei bine, încă nu…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *