Imagini: cu şi fără transparenţă


Ştiu că intru pe un tărâm delicat (unde poate nu voi explica totul perfect) dar cred că e util să lămurim – pentru începători, căci lor mă adresez – unele concepte legate de imagini. Şi am să încep cu problema transparenţei: unele formate de imagini permit aşa ceva – vorbim despre GIF şi PNG în speţă, dar acum nu ne oprim la format ci la ideea de transparenţă. Mai jos vedeţi încărcată în Paint.NET o imagine cu transparenţă: cam toate editoarele ce pot deschide astfel  de imagini vor arăta printr-o tablă ca de şah partea transparentă. Când vedeţi această “tablă” ştiţi că aţi încărcat o imagine cu transparenţă.

imagine

Care e avantajul unei imagini cu transparenţă? Că sub ea poate fi pusă orice imagine, iar suprapunerea va fi aşa cum ne-am aştepta. Mai jos în dreapta aveţi un PNG cu transparenţă (click stânga şi salvaţi-l local pentru teste). În dreapta am pus sub el un gradient. Dacă imaginea originală nu ar fi avut transparenţă nu aş fi putut face aşa ceva. Desigur, aş fi putut marca spaţiul alb înconjurător cu bagheta magică (Magic Wand), să îl şterg, dar ceea ce rezulta nu era de aceeaşi calitate. Dacă nu mă credeţi testaţi singuri 🙂 .

img1 img2

Pentru a ilustra cele tocmai descrise am înregistrat un scurt screencast. Puteţi vedea aceeaşi imagine cu transparenţă (PNG) şi fără transparenţă (JPG), observând “tabla de şah” amintită. De asemenea veţi vedea cum arată suprapuse cele două imagini (cu şi fără transparenţă) peste o altă imagine. În fine, veţi vedea cum sub o imagine cu transparenţă putem pune cam ce dorim noi şi să arate bine. Neapărat apăsaţi butonul din stânga la logoul screenr.

Cum putem face noi o imagine cu transparenţă? Aici ţine mult de programul folosit. Teoretic ştergeţi o parte din imagine şi salvaţi ca PNG şi gata (merge în Paint.NET). Dar, repet, ţine mult de programul folosit. Oricum, obiectivul acest mic articol era să sublinieze existenţa transparenţei. Dacă e să mergem mai departe, utilitatea lor e mare. Am văzut cât de uşor se pot suprapune elemente grafice dacă au transparenţe; webmasterilor le sunt utile apoi astfel de imagini pentru ca să poată fi afişate (aproape) indiferent de culoarea sau elementele de fundal. Noi rămânem la elemente de bază şi vom vorbi puţin în următorul articol despre formatele de imagini.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 4,75 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Houstain spune:

    Ca să creez transparenţă la o fotografie sau imagine în Paint.NET, folosesc Magic Wand cu Tolerance setată, de regulă la 25% sau chiar mai puţin, apoi folosesc guma de şters pentru a face fundalul transpartent (ţineţi apăsat pe click stânga sau dreapta). De la Brush Widht puteţi seta mărimea „pensulei” cu care ştergeţi porţiunile din imagine. Astfel puteţi să realizaţi o imagine transparentă, la calitate destul de bună (nu o să fie perfectă).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *