Inkscape: litere pe traseu


Scurtând povestea, vara aceasta lucrez la un stoc de jocuri – de toate felurile – pentru cateheză. Un joc simplu pentru copiii mici (clasele I-II) este să urmeze un traseu, citind în această ordine literele, pentru a descoperi un cuvânt. Simplu de spus dar… cum faci traseul să arate bine? M-am gândit să încerc cu Inkscape. Vedeţi între instrumente (coloana verticală din stânga) creionul (Draw freehand lines) care are un factor foarte important: smoothing. Jucaţi-vă câteva minute pentru a vedea ce minunat este: trageţi o linie curbă aiurea cu smoothing (de exemplu) 1, 30, 60, 90. Cu cât e mai mare, cu atât “rotunjirea” e mai mare. Cu alte cuvinte o linie trasă cu mouse-ul, destul de aiurea, e aproximată cu un traseu frumuşel.

imagine

Dar nu perfect. Am dat click pe al doilea instrument din aceeaşi bară verticală (Edit path by nodes) şi linia de mai sus, încă nesatisfăcătoare, a început să arate mult mai bine. Cum? Mutând nodurile, tragând pe acolo de ce se poate (uau, ce profesionist m-am exprimat), reglând după ochi… La final linia arăta mult, mult, mult mai bine.

imagine

În următorul pas, am apelat la fereastra Umplere şi contur, din meniul Obiect, şi la Stil contur am îngroşat linia, am pus un început şi un sfârşit liniei, în plus setând şi o transparenţă, astfel că negrul iniţial a devenit un gri.

imagine

Pasul următor, nimic surprinzător, am făcut un cerc cu fundal alb, cu margine gri, şi l-am copy & paste de mai multe ori, distribuind apoi cercurile pe traseu. Acum desigur, numărul de cercuri trebuie ales după cuvântul sau expresia ce o doriţi ascunsă pe traseu. Între traseu şi numărul de cercuri există o legătură evidentă: puteţi “îndesa” mai multe cercuri, dar până la o limită.

imagine

Fiind ales textul, mai rămâne de pus pe traseu. Vă spun cum am făcut eu: am scris o literă (copy&paste câte litere sunt), apoi pentru fiecare literă o selectam pe ea mai întâi, apoi cercul unde doream să ajungă în centru, şi din panoul Aling and Distribute (atenţie: având Relativ la setat pe Last selected) am dat click pe aliniere centrată verticală şi centrată orizontală. Simplu. Da, ia ceva timp, 1-2 minute, dar nu e greu.

imagine

Şi uite aşa am ajuns la rezultatul final. Destul de aspectuos… spun eu. Poate chiar bun de publicat într-o revistă 🙂 . Doar că mie nu îmi trebuie publicat undeva, ci doar multiplicat pentru activitatea noastră cu copiii. Mersi Inkscape! Am salvat ca SVG şi acum oricând pot schimba textul, dacă e cazul şi numărul de litere, afecta curbele dacă e nevoie, scala totul după bunul plac.

imagine

Iată şi fişa generată pentru copii (captură, mică, utilă doar pentru a vă face o idee), unde am inserat un astfel de joc.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. Oki spune:

    Pentru astfel de situații, când sunt necesare curbe cât mai netede, se folosesc curbele Spiro (Spiro Path). În Inkscape 0.47 se activează din bara de opțiuni a uneltei pentru curbe Bezier.

  2. radu.capan spune:

    Ei bine, am incercat si eu asa prima oara dar nu m-am descurcat foarte bine, de aceea am facut fara curbe Bezier. Nu neg insa ca asa cum spui tu ar fi mai bine. Poate doar nu m-am descurcat eu din prima.

  3. ioan ginsca spune:

    Multumim, frumoasa idee! Mai asteptam si altele.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *