Caesium: imaginile pot fi mai „uşoare”


În recentul articolul Imagini: să fie BMP, GIF, JPG sau PNG? am văzut impactul pe care îl poate avea setarea calităţii unui JPG asupra dimensiunii unui fişier. Când vine vorba de conservat fotografii, vă recomand să le păstraţi aşa cum vin din aparatul foto digital (pentru că la un moment dat unele poate le veţi dori scoase pe hârtie fotografică), dar dacă e vorba de publicat online (ex: pe Facebook sau mai ales acolo unde aveţi limitări de volum) e bine să (le redimensionaţi dar şi să) le reduceţi calitatea. Vă amintiţi de ce? Pentru că o creştere a compactării (deci scădere a calităţii imaginii) poate să se simtă dramatic ca dimensiune în Kb, fără să fie vizibilă cu ochiul liber! (Nu credeţi? Vedeţi articolul indicat anterior.)

imagine

Ei bine, Caesium, despre care am aflat de pe gHacks, vă poate ajuta în acest sens (la fel şi Paint.NET folosit în articolul indicat sus, şi mai orice alt editor de imagini). Încărcaţi o listă de imagini, setaţi factorul de calitate şi solicitaţi Preview. Dacă nu se vede ceva deranjant cu ochiul liber atunci puteţi apăsa butonul al 5-lea din toolbar şi imaginile vor fi procesate (în directorul indicat de Dvs, cu sau fără sufix). În testele mele – se vede şi mai sus – o imagine de 2.217 Kb a ajuns de 362 Kb – o scădere cu 84%! Un set de imagini de zeci de mega poate deveni astfel de doar câţiva mega. Timpul de publicare va fi evident mult mai mic… iar timpul (uneori) înseamnă bani 🙂 . Să vedem la final lista facilităţilor:

 • Redimensionaţi imaginile cu până 90%, conservând formatul. Programul se laudă că foloseşte o metodă inteligentă de compresie. Nu pot atesta acest fapt.
 • Procesare în serie. Puteţi compresa în câteva secunde câte imagini doriţi.
 • Sunt suportate formatele comune de imagini (JPG, BMP, PNG, GIF, WMF).
 • Previzualizare uşoară, cu afişarea celor două versiuni: originală şi compactată.
 • Nivelul de compactare poate fi setat per imagine. De regulă va fi bun un nivel pentru toate, dar uneori veţi dori reglări mai fine/particulare.
 • Alegerea compactării se face cu un slider, intuitiv.
 • Drag & drop. Trageţi cu mouse-ul imaginile din Explorer în lista din Caesium.
 • Redenumiţi fişierele cu un sufix la alegere. Util când doriţi conservarea imaginilor originale – întotdeauna! – folosind acelaşi director pentru output ca cel de la input.

PS: Programul are şi o versiune portabilă.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. gyges77 spune:

  Foarte util programul. Si alte programe au aceasta functie, insa nu toate au si posibilitatea previzualizarii in timp real.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *