Pluginuri pentru previzualizări de teme WordPress


Mulţimea de teme WordPress disponibile în directorul oficial sau pe diverse site-uri specializate pe net nu face tocmai uşoară trierea şi alegerea lor pentru un site web realizat cu platforma WP. Pentru cazul în care nu reuşim să ne hotărâm sau dacă dorim să fim user-friendly şi să lăsăm la dispoziţia vizitatorilor aspectul site-ului putem încărca mai multe teme şi apela la un plugin care permite setarea şi activarea unei teme în funcţie de gusturile vizuale la momentul respectiv.

imagine

Permiteţi-mi să încep cu pluginul meu favorit: nkthemeswitch (alternativ aici pe site-ul autorului) permite schimbarea unei teme pe două căi: cu ajutorul unui widget sau prin intermediul unui shortcode ([nkthemeswitch] pentru listarea numelor şi/sau [nkthemeswitch mode=screenshot] pentru afişarea capturilor. Odată instalat şi activat avem la dispoziţie un submeniu Theme Switch în meniul Setări care trei configurări uşor de modificat: Only admin (pentru dezvoltatorii de teme care doresc să îşi previzualizeze în particular temele), Only with passkey (doar cu parolă, pentru prieteni sau clienţi) şi Everybody (schimbarea temelor este permisă tuturor).

Theme Switcher este un plugin simplu fără submeniu propriu. Pentru afişarea temelor sub formă de listă introduceţi următorul cod în sidebar-ul temei (sau într-un widget care suportă cod PHP, vezi aici):  <li>Themes: <?php wp_theme_switcher(); ?> </li>. Afişarea temelor sub formă drop-down este posibilă cu codul următor: <li>Themes: <?php wp_theme_switcher(‘dropdown’); ?> </li>. Acest plugin dispune şi de o variantă mai nouă, Theme Switcher Reloaded, care oferă direct un widget cu trei opţiuni: denumire, afişare listă sau drop-down, numele întreg sau precurtat al temelor suportate.

imagine

WP Choose your theme oferă la rândul său coduri PHP pentru suportul mai multor teme. Aveţi posibilitatea să alegeţi între trei moduri: combo (introduceţi în sidebar codul următor: <?php wp_chooseyourtheme(); ?>), listă (<?php wp_chooseyourtheme("mode=list"); ?>) sau roll (<?php wp_chooseyourtheme("mode=list"); ?>).

imagine

WordPress Theme Demo Bar (sau pe site-ul autorului) propune în partea de sus a site-ului o bară cu posibilitatea de setare şi previzualizare a temelor dorite. Aceasta poate fi configurată din submeniul WP Theme Demo Bar în meniul Setări. De remarcat sunt următoarele opţiuni: indicarea numărului de afişări ale unei teme precum şi ascunderea unei teme. Alternativ temele pot fi vizualizate prin adăugarea funcţiei themedemo la url-ul paginii ca de ex. http://www.siteuldvswp.ro/?themedemo=numele-directorului-cu-tema-favorită. Autorul pluginului atenţionează asupra faptului că pentru a fi afişate temele fiecare în parte trebuie să includă funcţiile wp_head(); şi wp_footer(); în fişierul header.php respectiv în footer.php.

imagine

WordPress Theme Demo permite listarea tuturor temelor într-un articol sau într-o pagină a site-ului pentru a fi vizualizate de către vizitatori cu ajutorul următorului shortcode: [theme_list]. Administratorul site-ului are posibilitatea de a previzualiza temele cu un link de genul http://www.siteuldvswp.ro/?preview_theme=theme name. Deşi din descrierea pluginului iese în evidenţă faptul că temele sunt însoţite şi de o captură, în testele mele au fost afişate doar titlurile cu o scurtă descriere. Un alt dezavantaj ar fi adăugarea implicită fără posibilitatea de îndepărtare a unui text publicitar în josul paginii.

WP Theme Showcase ext and i18n este un plugin care doreşte să ofere facilităţi suplimentare faţă de cele prezentate anterior: localizare, adăugarea de stiluri şi clase CSS noi, diferite mărimi ale capturilor, suport de afişare pentru pluginul Shutter Reloaded, preluarea capturilor implicite (numai sub numele de screenshot.jpg). Modul cel mai simplu de utilizare este inserarea unui shortcode ([showcaseext]) într-un articol sau într-o pagină astfel încât toate temele sunt prezentate ca într-un catalog, chiar şi sub formă tabelară cu capturile şi descrierile alăturate.

WP Theme pune la rândul său la dispoziţie o terminaţie proprie la url-ul site-ului dvs. realizat cu WP, astfel cu o adresă de genul http://www.siteuldvswp.ro/?wp_theme=numele-temei puteţi vizualiza orice temă instalată în directorul specific. Amintesc pluginul pentru că suportă în plus şi o altă terminaţie prin folosirea unui alt fişier .css prin indicarea acestuia (&wp_css=fişierul.css)

Asemănător se comportă şi Theme Preview (aici pagina autorului). Fără activarea unei teme aveţi posibilitatea să vizualizaţi temele instalate prin adăugarea unor parametrii la url-ul paginii ca de ex. http://siteuldvswp.ro/index.php?preview_theme=tema-dvs sau http://siteuldvswp.ro/index.php?preview_theme=default&preview_css=tema-dvs.

WP Theme Switcher (aici puteţi urmări un tutorial interesant şi aici site-ul autorului) creează un submeniu WP Theme Switcher în meniul Setări la apelarea căruia sunt afişate toate temele instalate cu o captură şi două linkuri. De fapt principiul e acelaşi ca la pluginurile anterioare, prin adăugarea unor parametrii la url-ul paginii aveţi posibilitatea să previzualizaţi temele fără a le activa.

imagine

Probabil vă întrebaţi de ce am amintit ultimele trei pluginuri căci în sine ele nu oferă mai mult decât funcţia de previzualizare existentă deja în backend-ul WP. La prima vedere avem un avantaj prin linkurile necesare afişării şi vizualizării temelor instalate. Aceste linkuri pot fi preluate şi inserate într-un widget Text sau HTML, dar şi mai bine într-un widget care suportă cod PHP. Un plugin care pune la dispoziţie un astfel de widget găsiţi aici. După ce am testat pe rând pluginurile m-am gândit dacă nu se pot prelua linkurile din funcţia implicită de previzualizare. Şi într-adevăr a funcţionat, cu click dreapta pe linkul de previzualizare al temei (Preview) am copiat adresa (de genul http://www.siteuldvswp.ro/?preview=1&template=NumeTema&stylesheet=NumeTema&TB_iframe=true) şi am introdus-o în widgetul amintit. Perfect, astfel am economisit cel puţin un plugin, cel cu PHP ar trebui să fie standard.

Motif WordPress Theme Switcher schimbă în mod automat temele în funcţie de zilele săptămănii. După instalare şi activare veţi avea la dispoziţie un submeniu propriu, Motif WP Theme Switcher (la meniul Aspect), în care puteţi asocia fiecărei zi în parte una dintre temele dvs. preferate.

UserAgent Theme Switcher se adresează în special celor care doresc să îşi adapteze site-ul pentru o afişare adecvată în browsere mobile gen iphone, android, opera mobile etc.. În meniul Theme Switcher veţi avea posibilitatea să asociaţi browserele de pe piaţă (ele vor fi mai apoi detectate în mod automat) cu tema potrivită.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Zilele trecute am dat de un alt plugin foarte interesant şi îndeplinind acelaşi scop, Wave Your Theme, disponibil în directorul oficial de pluginuri WP: http://wordpress.org/extend/plugins/wave-your-theme/

  2. jürgen.toth spune:

    O altă modalitate de schimbare a temelor WP, în funcţie de datele din calendar, este oferită de către pluginul WP Change Template: http://wordpress.org/extend/plugins/wp-change-template/

  3. jürgen.toth spune:

    Un alt plugin face posibilă schimbarea temelor din Admin Bar: http://wordpress.org/extend/plugins/admin-bar-theme-switcher/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *