Inkscape: câteva subtilităţi în lucrul cu nodurile


În mod cert manipularea nodurilor în Inkscape e esenţială. Evident şi manevrarea curbelor, colorarea obiectelor, altele… dar primul pas trece prin noduri. Tocmai de aceea am şi scris despre “joaca cu nodurile” în unu şi două articole. Astăzi aş vrea să evidenţiez câteva aspecte mai subtile, dar cred eu foarte utile. Cei care lucrează de mult cu Inkscape le cunosc… ceilalţi aproape sigur nu. Şi începem cu o problemă ce m-a frământat la început: cum manipulezi mai multe noduri deodată? Desigur, le putem marca ţinând pe shift, iar apoi deplasarea se face în bloc: ducem unul spre stânga? merg toate spre stânga!

imagine

Dar dacă marcăm – vedeţi mai sus – nodul din stânga şi cel din dreapta şi dorim să le apropiem sau îndepărtăm simetic? Hopa… Se complică situaţia. În cele din urmă m-a salvat Paul care mi-a spus să apăs un buton (îi spune Arată mânerele de transformare pentru nodurile selectate), pe care în captura mea îl vedeţi în a doua linie de instrumente, al treilea de la coadă. Când e apăsat, lângă noduri vor apare mânerele de transformare: apăsăm pe Shift şi tragem de aceste mânere: nodurile se vor îndepărta sau apropia faţă de centrul lor. Merge şi cu trei noduri sau cu oricâte noduri: toate au un centru şi faţă de el se produc modificările. Folosirea mânerelor de transformare pe mai multe noduri deodată asigură păstrarea dimensiunilor mânerelor nodurilor (acum mă refer la cele ce se termină cu cerculeţ). O a doua modalitate, similară dar nu identică, este ca, având noduri selectate, să apăsăm Alt+< sau Alt+>. În acest caz dimensiunile mânerelor nodurilor se vor modifica (adică şi ele vor creşte sau scădea).

Am folosit cele două tehnici tocmai descrise pentru cercul de mai sus şi observaţi mai jos diferenţa: în primul caz mânerele nodurilor au rămas la fel de lungi; în al doilea caz au devenit zero şi a ieşit ceva ca o elice.

imagine

Apropo de asta: elicea e utilă pentru a crea o floare. Apăsăm F1 pentru transformări. Apăsăm de două ori pe obiect, ca să avem mânerele de rotaţie. Ţinem pe CTRL pentru ca rotaţia să fie cu 15 grade. Din trei rotiri am făcut 45 de grade. Şi tot aşa, şi putem obţine prima floare. Cu alte unghiuri obţinem floarea a doua.

imagine

Colorăm, mai punem un cerc în mijloc şi avem ceva ca mai jos. Nu, nu, nu ne ţinem de flori în acest articol.

imagine

Un efect interesant e să aplicăm obiectului o margine gen abţibild. Cum facem? Primul pas e evident: dublăm obiectul, şi traseurile le unim (Traseu, Uniune), scoatem marginile, colorăm unic (am pus cu verde să se vadă bine). Trimitem în spate obiectul şi cu puţină deplasare dreapta şi în jos simulează o umbră. Dar pentru efectul abţibild trebuie să fie mai mare decât obiectul principal. Scalarea nu produce rezultatul dorit. Vedeţi mai jos: am scalat obiectul cu verde, şi nu e egal depărtat de marginile florii albastre. Şi atunci ce facem?

imagine

Folosim Ctrl+) şi, după cum vedeţi mai jos, forma verde “creşte” cu fiecare apăsare, păstrând distanţă constantă faţă de marginile florii albastre.

imagine

Şi uite aşa, doar că folosind culoarea albă, nu verde, şi o margine gri, am obţinut efectul de abţibild despre care vorbeam. Dacă nu vă place reţineţi că a fost doar un pretext pentru a mai vedea câteva tehnici utile în Inkscape.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *