Inkscape: un soare simpatic


De fire sunt autodidact (legat de web, dar nu numai). Adică deşi am terminat Politehnica, pe vremea când se întâmpla aceasta nu se preda nimic legat de HTML, ce să mai spun PHP, ASP ş.a. Toate le-am învăţat mai târziu, niciodată cu vreun curs plătit, foarte rar cu cărţi (electronice sau nu) ci cel mai adesea studiind de pe web. Am început cu sursele paginilor HTML, după care am trecut la ASP şi PHP. În fine. Ce vreau să subliniez e că, în etapa de învăţare, copierea nu e niciodată ruşinoasă.

imagine

Sau cel puţin eu unul nu ştiu să existe altă cale de a învăţa decât copiind la început, dezvoltându-ţi stilul tău propriu mai apoi. Şi exact aşa fac şi acum cu Inkscape. Pasiunea m-a prins de curând, de câteva săptămâni, şi deja am un director umplut cu zeci de imagini ce le-am văzut pe ici pe colo pe web. Le-am salvat pentru că din ele mă pot inspira în această etapă de învăţare: cum se face o faţă? ce modele de nas există? dar mimica? gesturi cu mâinile? ş.a.m.d. Apoi sunt desigur tutorialele de care web-ul e destul de plin… mai puţin la Inkscape. Zilele trecute (am şi semnalat selecţia) am dat de un tutorial pentru Adobe Illustrator pentru realizarea unui soare: Create a Happy Sun Character. Pas cu pas. Dar pas cu pas pentru Illustrator. Mai jos vedeţi în dreapta soarele “original”, iar în stânga cum mi-a ieşit mie. Da, poate că originalul arată mai bine, dar nici copia nu e departe.

imagine

Adevărul este că nu am avut răbdare să buchisesc fiecare etapă în parte, iar aceasta se simte. Dar nici nu m-a interesat o copie 1:1, ci să văd cât de “transferabil” e un tutorial Illustrator în Inkscape. Iar diferenţele nu lipsesc. Ferestrele pentru instrumente sunt complet diferite, filtrele din Illustrator au parametrii şi fac rapid ceea ce în Inkscape trebuie să faci manual, aşa că în cele din urmă mai mult ajută vizualizarea paşilor (ce trebuie să obţii) decât instrucţiunile pas cu pas (cum să obţii). Dar pe de altă parte, realizarea în Inkscape după un tutorial Illustrator nu e imposibilă. Cu răbdare multă şi atenţie se poate. Nu am să reiau tutorialul original, dar am să prezint “ingredientele” aşa cum le-am obţinut în Inkscape.

La bază e un cerc umplut cu gradient radial. Apoi m-am ocupat de ochi. După cum vedeţi ochiul are un gradient dar redus la inelul interior. Mai interesante sunt semicercurile de sus şi de jos care dau o iluzie de 3D, ca şi cum ochii ar fi “coborâţi” în sfera soarelui. Apoi irisul, pupila şi cerculeţele albe ce dau impresia de reflecţie a luminii. Nasul, după cum se vede, e un alt cerc cu gradient radial (în original e făcut mai bine) şi o “umbră”

imagine

Având ochii şi nasul a rămas să îi fac gura. Aici iarăşi decupările le-am făcut a la Inkscape, fără să mă mai uit pe capturile din Illustrator: principiile sunt cam aceleaşi dar implementarea diferă. Dacă aţi urmărit articolele anterioare nu veţi avea probleme. Cât priveşte “razele” sau “colţii” 😉 soarelui aici am făcut o formă de bază, am tot multiplicat-o, rotit-o, aşezat-o, după care am modificat în parte curbele şi gradienţii, ca să nu pară traşi la xerox între ei (nu că aşa arăta foarte rău). Şi… atât.

imagine

De fapt am mai adăugat un fundal, am simulat nişte nori şi am pus un text. Ce uşor se poate face şi un tapet astfel… De fapt… am exportat şi decupat după dimensiunile monitorului meu şi acum am un tapet propriu 🙂 . Mda, inspirat soarele, dar (re)realizat de mine. Mai important este că de-a lungul procesului am mai aprofundat diverse tehnici.

imagine

Puteţi descărca de aici o arhivă cu fişierul SVG şi cu tapetul pentru rezoluţia 1440×900.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *