Alternativă la lorem ipsum


Ani în şir am folosit – nu des, dar oricum – Lipsum.com pentru texte de… “umplutură” (vai ce urât sună). Sau comanda secretă din MS Word (sigur o ştiţi… dacă nu, scrieţi =lorem(5) şi daţi enter). Dar acum cred că voi avea un nou favorit: Fillerati.com – doar dacă aş reuşi cumva să memorez acest nume! Michael nu ştiu cum ne oferă câţiva autori şi câteva cărţi din care putem să preluăm cu rapiditate texte când vrem să punem un text aiurea într-un design de text. Bifaţi random, click pe refresh şi veţi avea o combinaţie autor-carte.

imagine

Alegeţi apoi tagul, p, h (cu toate variantele), li sau text cât se poate de plain, după care trageţi mouse-ul peste slider pentru un număr (de cuvinte doar în ultimul caz). Un click şi totul s-a copiat în clipboard, gata de utilizat. Webaplicaţie e teribil, teribil de elegantă şi simplu de utilizat. Nici nu ai vrea, când cauţi un text fără semnificaţie, să pierzi vremea până îl obţii. Şi faptul că poţi avea şi ca listă e… deşteaptă opţiune. Să îl ascultăm acum pe autor cum îşi explică proiectul: Am făcut Fillerati pentru că mi-era silă să tot citesc “Lorem ipsum…” pe fiecare nou design la care lucram. Am făcut situl cu HTML5 şi CSS2/CSS3, şi drept urmare se vede cel mai bine în navigatoare moderne precum Chrome, Firefox, Safari sau Opera. Interactivitatea vine de la librăria JavaScript jQuery, furnizată via Google Ajax Libraries API. Fonturile pentru logo şi autor/titlu(Tangerine & IM Fell Great Primer) sunt redate via Google Font API. Aplicaţia este realizată cu Python şi publicată via Google App Engine. Managementul de domeniu, emailuri şi altele sunt făcute via Google Apps. Sursa pentru textele din domeniul public este Project Gutenburg. Fundalul e luat de pe Tileables; textul e pus în clipboard cu Zero Clipboard.

Acum mă întreb: pe când un proiect de acest gen în limba română? Din Creangă şi alţii…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 3,67 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. nicu spune:

  SemiOfftopic,
  Conform http://support.microsoft.com/kb/212251
  =lorem() functioneaza doar de la Word 2007 in sus!
  Asta s-a omis din articol…:)

  Pentru celelalte versiuni e:
  =rand()

 2. radu.capan spune:

  Multumesc de corectare. Intr-adevar, asa e.

 3. Mda interesant. Cred ca o sa trec si eu pe fillerati.com ca de lorem m-am plictisit.

 4. Sakura spune:

  Am aruncat şi eu o privire peste site şi nu-mi place. În primul rând textul nu arată deloc natural. Abundă în dialoguri, ghilimele şi alte semne care nu au ce căuta într-un text model. Dacă selectez lista îmi pune buleturi în faţa aceluiaşi fragment de text, rezultatul având un aspect oribil. Nici opţiunea „text” nu este mai reuşită, scoţând doar aliniatele dar lăsând sute de ghilimele şi alte semne nelalocul lor. Paragrafele nu arată nici ele a paragrafe cu atâtea dialoguri de câteva cuvinte. Am încercat mai mulţi autori, mai multe opere, acelaşi rezultat la ani lumină depărtare de cum trebuie să arate un text de umplutură. Decât aşa, mai bine păstrez la îndemână un fişier şi iau din el cât trebuie. Dar soluţia ideală mi se pare a fi tot lorem ipsum. Pe lângă farmecul aparte al textului cu origine în latină, acesta are şi calitatea pentru care a fost conceput cu 500 de ani în urmă: textul este neutru, lipsit de sens, nu influenţează privitorul la evaluarea designului din care face parte.

  Autorul zice că a conceput siteul pentru că s-a plictisit să citească numai texte care încep cu Lorem ipsum… Păi pe de o parte acele pagini nu i-au fost puse în faţă pentru a le citi ci pentru a evalua aspectul lor, pe de altă parte http://www.lipsum.com generează texte care incep cu tradiţionalul Lorem ipsum numai dacă bifezi că vrei acest lucru.

 5. Rares spune:

  Mie unul mi se pare foarte tare, mai ales faptul ca in cateva secunde poti obtine un text exact la dimensiunea dorita (nr de cuvinte, paragrafe, liste, etc).
  Sakura, nu te obliga nimeni sa-l folosesti daca nu-ti place. Sunt convins ca pentru unii va fi o alternativa mult mai buna.

 6. jürgen.toth spune:

  Texte gen lorem ipsum pot fi generate şi preluate şi de pe următorul site: http://www.lorizzle.nl/

 7. jürgen.toth spune:

  În ultimul timp am preferat serviciul oferit la următoarea adresă web: http://adhesiontext.com/

 8. jürgen.toth spune:

  O aplicaţie web foarte simplă de creare şi preluare a unor texte gen lorem ipsum este oferită şi aici: http://things.kureno.com/Lorem-Ipsum-tool


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *