Quick Cliq: un alt launcher (I)


Ştiţi… încă – după atâţia ani – nu am găsit lansatorul perfect de aplicaţii. În 2004 scriam despre PS Hot Launch VVL, un program extraordinar, din păcate din 2005 abandonat. Reproşul meu major: la o clacare de sistem se mai pierd din configurări, iar sistemul de backup scârţâie.  Anul acesta în aprilie am descoperit Folder Menu (neactualizat de atunci până azi). Iar un program extraordinar. Pe bune. Mai bun decât PS Hot Launch VVL… dar când ţi-e lumea mai dragă scurtătura de activare nu mai merge şi trebuie repornit. Aşa se face că de săptămâna trecută folosesc Quick Cliq, care nu, nu e extraordinar, dar promite.

imagine

De fapt programul îl urmăresc de mai multe săptămâni, am schimbat şi câteva emailuri cu cei doi autori, sugerând una şi alta, dar abia de săptămâna trecută am trecut pe utilizarea lui curentă. Am dezactivat Folder Menu, nu înainte de a copia de acolo toate grupele şi aplicaţiile cu care lucrez des. Şi pot spune că Quick Cliq e solid… dar încă nefinisat. Este însă surprinzător de complex, ceea ce face că nu voi putea acoperi prezentarea lui într-un singur material. Şi mă voi rezuma acum la partea de lansare de aplicaţii. După cum vedeţi mai sus, am multe programe ce le vreau la două clickuri distanţă (de fapt la 3 apăsări de taste, că eu din taste lucrez). Le am de ani de zile grupate în Esenţiale, Grafică, Utile, Internet şi Office. Dacă vă întrebaţi ce grupez la Publicări – e vorba de sincronizarea unor situri ce le lucrez offline, şi cu un click se “publică”, adică ce e local ajunge şi online. În fine, în gruparea (e)Xecute pun operaţiunile de închidere, repornire şi hibernare a calculatorului. Lansatorul Quick Cliq nu lansează doar programe, poate deschide orice fişiere, de aceea fişierele cu care lucrez foarte-foarte frecvent le am puse în grupul Fişiere. Dar permite şi deschiderea de foldere, de aceea am grupurile Dropbox şi Altele. Şi în fine, poţi deschide şi situri.

Sunt sigur că nu v-am uimit până acum. Dacă aţi mai folosit lansatoare veţi spune: “nimic special până aici”. Puţintică răbdare. Mai jos vedeţi tipurile de “lansare”: de fişier, de folder, de folder-menu (dintre cele clasice Windowsu-ului, gen My Documents), de folder special (explic imediat), email sau url. Deci: ce e folderul special? E foarte util să poţi deschide un anumit folder rapid. Dar de ce îl deschizi? Adesea ca să deschizi de acolo un fişier. Şi atunci de ce să ţi se lanseze un Explorer în loc să deschizi direct fişierul dorit? Cu Special Folder nu se va deschide folderul ales în MS Explorer, ci va apare ca o fereastră-listă (vedeţi mai jos în captură, în dreapta), ce afişează conţinutul folderului. Da, da, dacă există subfoldere la folder, ele se vor putea naviga similar!

imagine

Şi ştiţi ce mai îmi place? Că cu {N} poţi separa mai multe elemente, astfel că o intrare în meniul lansatorului va putea lansa de exemplu mai multe programe deodată! Cool! Şi mai este ceva complet neaşteptat: programul permite crearea de meniuri plutitoare (lansatoare) independente!!! Da. Alegeţi un grup şi din meniul contextual veţi putea alege Create S-Menu. O scurtătură pentru acest meniu (pe care îl deschide Quick Cliq, dar se comportă ca un program independent) şi aveţi mereu la dispoziţie ce aveţi nevoie. Aproape sigur până nu încercaţi acest S-Menu nu prea veţi înţelege ce am descris. Cum autorii încă nu au implementat ce le-am cerut (ca la Foder Menu, un sistem ce să te ajute în ferestrele Open / Save As să sari la ce folder vrei) momentan fac aşa: apelez meniul Quick Click, şi ţin pe CTRL când dau click pe un folder ce l-am pus acolo. Calea se va copia atunci în clipboard (deşteaptă idee au avut autorii) şi atunci fac paste în fereastra Open /Save As şi gata!

imagine

Mai sunt unele facilităţi (culori, bold, sortări ş.a.), dar nu foarte relevante. Las pentru o altă prezentare celelalte facilităţi complet separate de lansator dar incluse în Quick Cliq pentru a încheia cu o listă de minusuri:

  • interfaţă destul de banală, cam retro, în care nici măcar drag & drop nu funcţionează
  • nu poţi alege combinaţii de taste pentru lansarea vreunei aplicaţii, deci doar via meniul Quick Cliq poţi lansa
  • iconiţele sunt micşorate la afişare şi nu arată cum ar putea arăta (adică foarte bine)
  • la trucul cu Open / Save As, descris mai sus, după paste trebuie dat un delete, că ceva caracter straniu e adăugat la sfârşit (aşa că paste+enter nu va merge)

La program se lucrează şi sper că se vor remedia cele tocmai descrise. Dar în următorul articol dedicat lui Quick Cliq vom vedea ce chestii deştepte mai ştie!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Iulian spune:

    Pentru ceea ce am nevoie, imi este de ajuns Liberkey, care imi da o lista importanta de programe portabile, cu scurtaturi din taste… etc… pot sa ajut intr-o fereastra numita „meniul meu” alte programe, dosare, fisiere… cu scurtaturi… etc.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *