Office 2010: “lipiri” diverse


Folosesc MS Office 2010 de multe, multe luni, mai întâi în versiunea lui beta, oferită gratuit de Microsoft, apoi ca produs final (legal). Şi îmi place mult. Chiar şi faţă de MS Office 2007 îl prefer. Are atâtea mici lucruri adaptate mai inspirat, încât e greu să mai priveşti înapoi. De mult timp doream să scriu despre opţiunile la paste, adică atunci când “lipeşti” (nu ştiu cum traduse Office 2010 în română paste – îmi puteţi spune? prin diverse programe apărea însă cu Lipeşte). Eu folosesc des această facilitate. Scenariu cel mai frecvent: iau un text de pe net  – uneori vreau doar plain text, alteori cu formatări.

imagine

După cum vedeţi în captura de mai sus, după ce am făcut paste în MS Word 2010 apare pentru scurt timp o fereastră pe care scrie (Ctrl) – eu am pus-o în mod fals în captură, separat, ca să o vedeţi. Dacă scriu ceva, dispare. Înseamnă că am fost mulţumit de paste. Dar dacă apăs Ctrl atunci apare fereastra  Paste Options. Cum fac totul din taste eu folosesc, după caz:

  • Ctrl+T (T de la text) ca să vină doar textul, curat, fără formatări
  • Ctrl+M (M de la merge) ca să vină şi formatările, dar în stilul în care am textul curent (adică dimensiune font şi altele)
  • CTRL+K (K de la keep source formatting) ca să vină exact aşa cum e de unde am luat textul

În captura de mai sus vedeţi aceeaşi facilitate şi în MS Excel, unde opţiunile sunt mai complexe! Dar pe atât de utile. Şi ca lucrurile să fie mai clare vedeţi un scurt screencast.

Nu închei înainte de a mai vinde un pont. Eu de regulă prefer ca din alte aplicaţii să îmi vină plain text, şi pentru aceasta MS Word pune la dispoziţie nişte setări. Mergeţi la Options şi apoi la Advanced. Veţi găsi o secţiune Cut, copy, and paste. Acolo eu mi-am setat la Pasting from other programs să fie Keep Text Only. În 99% din cazuri aşa am nevoie. Când vreau totuşi cu formatări, mai apăs Ctrl+M şi gata. Rapid, eficient.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *