Lansare rapidă a aplicaţiilor fără vreun program


Ştiţi că sunt fan al scurtăturilor din taste. Şi când vorbesc cu prietenii, încerc să îi “convertesc” la această practică. Zilele trecute am văzut un prieten minimizându-şi aplicaţiile, una câte una, ca să ajungă la o iconiţă de pe desktop pentru a lansa un program 🙂 . Uf. I-am arătat că scriind câteva litere în meniul Start ajunge mult mai rapid la programul dorit, dar poţi evita căutările dacă pui o combinaţie de taste uşor de memorat. Problema e că nu toţi vor să îşi instaleze un program pentru aşa ceva… Dar Windows permite nativ, chiar dacă nu perfect, definirea de scurtături.

imagine

Să luăm de exemplu Notepad (eu, folosind programele mele favorite, apăs Win+N şi e lansat). Mergeţi în meniul Start, scrieţi notepad şi aşteptaţi să apară în listă. Click dreapta şi alegeţi Properties. Va apare o fereastră ca mai sus, dreapta. În tabul Shortcut aveţi un câmp Shortcut key. Puneţi acolo o combinaţie. Din păcate sunteţi limitaţi la combinaţii de genul CTRL+ALT+… sau CTRL+SHIFT+… sau ALT+SHIFT+… (merg direct doar tastele F1-F12, dar fiţi atenţi că unele au deja funcţiuni). Regret că nu se poate defini o scurtătură gen WIN+… Dar şi aşa, i-am pus prietenului CTRL+ALT+N pentru a lansa Notepad-ul. De acum, când are de salvat o notiţă rapid, apasă CTRL+ALT+N, fără să mai caute programul.

A apărut o problemă la programele portabile, ce nu apar în meniul Start. Ca să poată lansa o aplicaţie şi de acolo, care însă nu a fost instalată, am dat click pe Start, apoi click dreapta pe All Programs, Open şi mi-a apărut o fereastră de Explorer unde am pus o scurtătură la programul cu pricina (de fapt programele, că erau mai multe). O cale simplă (relativ simplă… dar cred că începătorii o vor prefera) e să dai click dreapta pe executabilul dorit şi să alegi Send to, apoi Desktop. Iar de acolo să iei apoi scurtătura şi să o pui în fereastra de Explorer pomenită. La respectiva scurtătură din nou se poate pune o combinaţie de taste (captura de mai sus, stânga).

Şi uite aşa – v-aţi prins că vorbesc cu începătorii – fără să instalezi vreun program, poţi să ai aplicaţiile dorite lansabile imediat din apăsarea unor taste. Şi nu e greu să memorezi CTRL+ALT+N pentru Notepad, CTRL+ALT+I pentru IrfanView, CTRL+ALT+C pentru Chrome ş.a.m.d. Eficienţa creşte mult, credeţi-mă. De ce zece paşi când poate fi unul singur?

PS: Prefer programe ce permit şi utilizarea tastei Win. De ce CTRL+ALT+N când poate fi WIN+N? 😉


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *