Generarea de numere aleatoare în JavaScript


Am lucrat zilele acestea la un joc în JavaScript (evident cu jQuery) şi am avut nevoie de nişte numere aleatoare. Că se foloseşte funcţia random() mi-era clar, dar ca să îmi amintesc ce rezultat dă ea am săpat pe net. De regulă nu ţin minte sintaxele, că doar de aceea există Google şi atâtea situi 😉 ! Am dat peste un articol foarte bun şi ca să nu mai cuget eu, voi face o semi-traducere. Tema în sine e simplă dar utilă. Să începem deci. Cu cel mai simplu cod:

var rand_no = Math.random();
alert(rand_no);

Daţi – de mai multe ori – click aici pentru a vedea ce se obţine. E vorba de un număr – aleator 😉 – între 0 şi 1. Ca să obţinem atunci un număr între 0 şi 100 vom înmulţi cu… 100.

var rand_no = Math.random();
rand_no = rand_no * 100;
alert(rand_no);

Daţi – de mai multe ori – click aici pentru a vedea ce se obţine. Câte 10 numere aleatoare între 0 şi 100. Cum facem să fie numere întregi? Rotunjim în sus sau în jos. Să rotunjim în sus cu ceil() şi să unim toată procedura într-o linie.

var rand_no = Math.ceil(100*Math.random())
alert(rand_no);

Daţi – de mai multe ori – click aici pentru a vedea ce se obţine. Câte 20 de numere întregi între 1 şi 100. De ce 1? Pentru că rotunjindu-se în sus, orice 0 virgulă ceva va deveni 1, chiar şi 0,0001. Dar să zicem că vrem de la 0. Să zicem că vrem numere între 0 şi 10. Apelăm atunci la rotunjire în jos şi limita de sus o mărim cu 1 (ca 10 virgulă ceva să fie rotunjit în jos la 10).

var rand_no = Math.floor(11*Math.random())
alert(rand_no);

Daţi – de mai multe ori – click aici pentru a vedea ce se obţine. Câte 20 de numere întregi între 0 şi 10. Şi acum ultima pretenţie: un număr între două praguri. Să zicem între 5 şi 10. Vom genera un număr întreg aleator între 0 şi 5 (pentru aceasta, ca mai sus, punem unu în plus, deci va fi 6) şi adăugăm 5 – aşa iese între 5 şi 10.

var rand_no = Math.floor(6*Math.random()) + 5;
alert(rand_no);

Daţi – de mai multe ori – click aici pentru a vedea ce se obţine. Câte 20 de numere întregi între 5 şi 10.

Gata. De acum puteţi reveni la acest articol când aveţi nevoie de generat numere aleatoare cu JavaScript.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. SapioIT spune:

    Buna ziua!
    As dori sa stiu de unde pot descarca plugin-ul wordpress pentru sintaxe, care este folosit pe acest site si/sau cum il pot configura pentru a functiona ca al tau.
    Te rog, daca doresti, sa mi-l trimiti, prin transfer.ro, pentru a-l putea descarca, ori sa scrii un articol pentru el.
    O zi buna!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *