Dropbox: foldere din afară, totuşi în My Dropbox


Am scris aici zilele trecute despre SugarSync, care dă 5GB pentru sincronizare, spre deosebire de Dropbox care dă doar 2GB. Doar că Dropbox are faimă mai bună şi probabil mulţi vor rămâne cu acest serviciu, mai ales dacă limita nu îi deranjează. Ce poate totuşi supără e faptul că Dropbox – spre deosebire de SugarSync – cere să ţinem totul în My Dropbox (de fapt într-un folder, oriunde e el pe HDD, dar oricum un folder).  Există soluţii de depăşire a acestei limitări, aşa după cum putem citi într-un articol de pe LifeHacker. Să vedem mai exact cum.

imagine

De fapt sunt mai multe soluţii. Pentru Windows puteţi folosi JUNCTION, de la Sysinternals, sau MKLINK ce vine cu Windows Vista şi 7. Mergeţi pe una din căi după ce versiune de Windows aveţi. Ambele presupun comenzi (lansaţi CMD.exe), iar pentru cine vrea soluţii cu GUI (interfaţă), se poate apela la Link Shell Extension. Bun. Să zicem că rămânem pe varianta comenzi, ce nu presupune să instalăm nimic. Mai sus vedeţi testul cu junction (am descărcat, despachetat, iar junction.exe l-am pus în C:\Windows\System32). A mers de minune. Sintaxa generală, la care evident trebuie adaptate căile, este:

junction "C:\Users\Radu\Documents\My Dropbox\Folderul dorit" "D:\Calea\Spre\Folderul dorit"
mklink /D "C:\Users\Radu\Documents\My Dropbox\Folderul dorit" "D:\Calea\Spre\Folderul dorit"

unde evident D:\Calea\Spre\Folderul dorit trebuie să existe, comanda de mai sus creând “replica” în My Dropbox. Repet şi subliniez: adaptaţi calea, prima parte după unde aveţi de fapt folderul folosit de Dropxbox, a doua parte după foderul pe care doriţi să îl adăugaţi în My Dropbox. Folderul nu se va adăuga fizic. Tocmai aici e toată şmecheria. El apare, se comportă ca şi cum ar fi acolo, dar e vorba doar de symbolic link (urmaţi linkul dacă vreţi detalii muuulte).

Am făcut teste ca să mă conving 🙂 . În directorul C:\Temp am adăugat… simbolic… un folder cu “interiorul” de sute de mega. Când am dat Properties la folderul Temp, adăugarea folderului prin legătura simbolică nu s-a simţit deloc. De ce? Pentru că e acolo şi nu e. Se comportă ca şi cum ar fi, mai puţin la “încărcarea” ca dimensiune. Ştergeţi de acolo, se şterge şi dincolo, în acelaşi moment, pentru că e acelaşi folder. Este exact ce dorim la Dropbox: adăugăm acolo foldere prin legături simbolice şi sincronizarea se va face, dar în realitate nu am încărcat folderul My Dropbox. Lucrăm mai departe în foldere de pe D, E, H sau cine ştie ce unitate, iar ele se vor sincroniza via Dropbox ca şi cum ar fi în My Dropbox. Cool!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

  1. nicu spune:

    Se mai poate adauga si linkd.exe din Windows Server 2003 Resource Kit Tools.

  2. Asyral spune:

    De vreo trei zile folosesc si eu Dropbox si chiar era enervanta limitatrea asta cu un foler. Ms pt pont. 🙂

  3. pety spune:

    Merge si pentru SugarSync?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *