Un om de zăpadă cu Inkscape


Nu am mai scris de mult timp despre Inkscape, dar îl folosesc în continuare des. De fapt săptămânal, pentru că – inspirat de web – fac o iesle de Crăciun, redesenată complet (nu pentru mine personal ci pentru copiii cu care lucrăm). Dacă aveţi Inkscape instalat, vă propun să vedem pe scurt cum putem face un omuleţ de zăpadă. Şi nu, nu am să o iau pas cu pas ci am să pun la dispoziţie fişierul final pentru cine vrea să studieze. Vom vedea însă paşii mari. Şi totul porneşte de la două cercuri pe care le umplem cu un gradient circular, de la aproape alb spre un albastru foarte deschis. Cele două cercuri le punem unul peste celălalt şi avem baza.

imagine

Vin apoi nişte elemente simple: ochii, gura şi “nasturii” – cercuri negre. Cât priveşte nasul, e un triunghi la care baza mică o curbăm puţin. Pentru un efect mai real folosim un al doilea triunghi, de o culoare mai deschisă, la fel de lung dar cu baza şi mai mică, poate şi cu puţin blur. În fine, mai rămâne fularul şi căciula. Pentru fular am făcut pur şi simplu o formă (prefer din curbe Bezier, dar fiecare după gusturi) ce aduce a ce vreau. La căciulă am folosit trei obiecte: baza, care e un alb neregulat, căciula propriu-zisă, care e un triunghi deformat, şi ciucurul, tot o formă albă neregulată. Toate cele pomenite suprapuse dau omul de zăpadă.

Găsiţi aici fişierul OmZapada.svg.

Şi pentru că am pomenit de iesle, iată o parte: păstorii. Aici e versiunea colorată, dar de fapt am şi una alb-negru, listabilă. Cu “picioruşe” în spate aceste personaje pot sta în picioare. Păcat că ia ore 🙂 dar îmi place mult să lucrez la aşa ceva. Deja mă văd făcând diorame poate şi pentru Paşti şi pentru alte ocazii…

imagine

PS: Ca să vă conving că Inkscape e superb (dacă ai răbdare) iată începutul de iesle. Mai am animalele (vacă, măgar şi oi) plus păstorii, dar nu am o fotografie cu toate. Abia aştept să găsesc timp să fac şi magii şi va fi gata. Evident, imaginile vor fi disponibile gratuit, pentru cei interesaţi, dar nu pe CNet.ro.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Rares spune:

    Foarte frumoasa a iesit ieslea, felicitari. Se vede ca iti place si ai multa rabdare…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *