Protected View în MS Office 2010


Dacă folosiţi MS Office 2010 atunci aţi constatat că atunci când deschideţi fişiere din această familie (DOC, DOCX, PPT, PPTX, XLS…) de pe internet, aceasta se face în modul Protected View. Vă invit să citiţi aici un amplu articol în care unul dintre membri echipei de securitate de la MS Office 2010 explică motivaţia din spatele la Protected View. Şi nu spun că nu au dreptate. Descărcarea de pe internet este periculoasă nu doar când vine vorba de fişiere executabile, ci şi pentru fişiere MS Office. Desigur, intră în joc şi experienţa celui care foloseşte internetul şi Office-ul, dar oricum riscurile rămân.

imagine

Drept urmare, în Protected View fişierul e doar citibil şi nimic mai mult. E un fel de previzualizare, fără drepturi de editare. Un click pe Enable Editing şi fişierul devine “normal”. Cum eu primesc zilnic fişiere Word de pe net cu ştiri pentru Catholica, văd foarte des bara galbenă. M-am bucurat să citesc pe DigitalInspiration o soluţie de dezactivare a protecţiei – dar gândiţi-vă de zece ori înainte să faceţi orice dezactivare de acest fel!!! Trebuie să mergeţi în opţiunile programului respectiv din MS Office, de acolo la Trust Center, click pe butonul Trust Center Settings şi apoi debifaţi ce nu vă interesează dintre protecţii.

imagine

După cum vedeţi, mecanismul se declanşează în trei situaţii: 1) fişierul vine de pe internet; 2) fişierul vine dintr-o locaţie nesigură de pe calculator; 3) fişierul a venit ca ataşament Outlook. Alegeţi după nevoie/dorinţe. Şi nu aş încheia fără să subliniez că modificările trebuie făcute doar când sunteţi sigur de riscurile la care vă supuneţi. De exemplu eu în Chrome am setat ca orice fişier Word să fie automat deschis. (Cum? Vedeţi în captura de mai jos: un click pe săgetuţa din dreptul numelui unui fişier descărcat şi alegeţi Deschideţi întotdeauna fişierele de acest tip.) Fără Protected View înseamnă că un fişier Word descărcat de pe net se va deschide imediat. Excelent! Şi riscant. Să zicem că navighez pe un sit ce provoacă descărcarea automată unui fişier Word: va fi deschis… imediat. Dacă antivirusul nu l-a detectat ca infectat, poate infecta mai departe.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,50 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *