Acte digitalizate cu Dropbox


De câte ori aţi fost în situaţia de a căuta un centru specializat pentru a vă copia un act? De când LCD urile au devenit accesibile, parcă sunt tot mai puţine centre de copiere (campusurile universitare fac desigur excepţie). Mai mult, apar deja instituţii care se mulţumesc cu o copie scanată a documentelor dumneavoastră trimisă pe email. În acest articol voi arăta cum puteţi face un folder de acte accesibil de oriunde în mod securizat.

În primul rând, trebuie să digitalizaţi actele. Un scanner poate fi util, dar nu e absolut necesar. Multe camere au în ziua de azi un mod numit "copiere", care permite rezultate comparabile cu ale unui scanner. Deci:

  • aşezaţi actul pe o coală A4 albă. Dimensiunile vă vor servi ca un ghid vizual pentru a obţine imagini printabile;
  • aşezaţi foaia cu actul astfel încât să fie puternic luminată dintr-o direcţie oblică;
  • setaţi camera pe modul copiere;
  • poziţionaţi camera deasupra centrului foii. Priviţi în LCD. Dacă aţi procedat corect atunci (1) nu veţi vedea umbre pe coală şi (2) coala va arăta pe LCD ca un dreptunghi, nu un trapez;
  • faceţi zoom astfel încât foaia să umple cât mai mult din cadru;
  • fotografiaţi;
  • faceţi zoom pe imaginea fotografiată şi asiguraţi-vă că: (1) nu sunt umbre, (2) nu sunt forme trapezoidale în imagine şi (3) scrisul e perfect lizibil;
  • după ce descărcaţi poza pe PC eventual decupaţi pe conturul colii astfel încât în jurul actului să fie doar un fond alb.

Apoi, mergeţi în folderul "Photos" din Dropbox (dacă nu există, creaţi-l). În "Photos" creaţi un director "Acte" (sau "Fotocopii" sau alt nume mai inocent 🙂 ). Copiaţi acolo documentele scanate şi apoi copiaţi linkul public al galeriei cu acte. (Am presupus că aveţi deja un cont şi sunteţi familiarizat cu serviciul Dropbox; dacă nu, există mai multe articole în blog pe această temă.)

clip_image002

Este momentul să spun câteva lucruri despre securitate. Linkul este unic şi are echivalentul unei parole de 8 cifre, transmisă print https. Totuşi, acesta nu e un motiv să salvaţi în Dropbox parole bancare sau alte documente ce vă pot schimba viaţa. Recomandarea mea este să puneţi doar acele documente pe care oricum le livraţi la cerere (copii ale diplomei de bacalaureat de exemplu). De asemenea, nu uitaţi să folosiţi browserul în mod privat. Dacă nu linkul va rămâne în istoricul browserului şi oricine îl poate vedea.

Odată copiat linkul vizitaţi-l în browserul dumneavoastră favorit. Ar trebui să arate cam aşa:

clip_image004

Dând click pe imagine o veţi vedea mărită. Apoi, un clic dreapta vă va afişa meniul contextual al browserului; acesta vă permite să salvaţi local imaginea sau (dacă nu folosiţi IE) să o "deschideţi" în browser.

clip_image006

Dacă aţi deschis poza direct din browser atunci este suficient să copiaţi adresa din bara de adrese şi să o trimiteţi destinatarului actelor dumneavoastră. Fără ataşament fără nimic altceva! Un alt lucru pe care îl puteţi face este să marcaţi galeria în semne de carte (bookmarks) Astfel puteţi avea mai multe beneficii, precum recunoaşterea imediată în bara de adrese sau (dacă aveţi activat aşa ceva) sincronizare pe mai multe PCuri. Gata, acum aveţi galeria dumneavoastră secretă de documente… Notaţi adresa pe o hârtie sau, mai bine, în format electronic (fie şi email) şi vă veţi putea accesa actele de oriunde.

Un ultim cuvânt: nu tot ce se poate face este o idee bună. Deci gândiţi-vă înainte dacă aveţi într-adevăr nevoie de aşa ceva, dacă persoanele la care trimiteţi linkul vor fi de încredere etc. Dacă aveţi orice îndoieli (sau dacă aţi pus linkul în statutul de Messenger) schimbaţi numele folderului de acte şi asta ar trebui să facă toate linkurile vechi inactive.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *