HTTP-tunneling pentru serverele MySQL protejate


Există o situaţie destul de neplăcută: foloseşti un program pentru conectarea la servere MySQL “îndepărtate” (adică remote) dar firma de hosting unde e un anume server MySQL filtrează accesul. Protecţia e bună, chiar foarte bună. Şi adesea firmele de hosting sunt înţelegătoare şi dacă spui adresa ta IP o pun printre adresele permise şi te vei putea conecta “îndepărtat”. Dar ce te faci dacă adresa IP ţi se tot schimbă (ex: e dinamică sau schimbi locaţia de conectare) sau firma de hosting e mai rigidă? Aici intervine HTTP-tunneling.

imagine

După cum mai spuneam – cei ce citesc CNet.ro de mai mulţi ani ştiu asta – am folosit ani întregi SQLyog pentru administrarea bazelor de date MySQL. Apoi un cititor mi-a deschis ochii vizavi de HeidiSQL. Dacă SQLyog e scump (cea mai ieftină versiune la 69usd), HeidiSQL este gratuit. Şi totuşi, SQLyog mi-a rămas instalat tocmai pentru situaţiile descrise mai sus. Nimic nu bate – din experienţa mea, dar sunt experienţe şi experienţe – SQLyog la acest capitol. Programul pune la dispoziţie un fişier numit SQLyogTunner.php, pe care îl găsiţi în directorul programului. Publicaţi-l undeva pe situl Dvs (unde este şi serverul MySQL, cel mai adesea, sau de unde măcar poate fi accesat nefiltrat). Nu trebuie publicat neapărat în rădăcina sitului şi nici nu trebuie păstrat numele lui. În timp ce fişierul PHP e protejat împotriva exploatării lui din navigator, ar fi mai bine să îi daţi un alt nume şi să îl puneţi undeva mai greu de ghicit pe server. Şi cu asta… gata! Pe bune! În SQLyog tot ce mai trebuie este la configurare să mergeţi pe tabul HTTP (vedeţi captura de mai sus), să bifaţi Use HTTP Tunneling şi să daţi calea spre fişierul despre care tocmai am vorbit. Acel fişier PHP este de fapt o bibliotecă ce mediază accesul via HTTP la serverul MySQL. Excepţională idee, excepţională implementare. Păcat că nu merge cu SQLyog Community Edition, versiunea gratuită abandonată.

Dacă SQLyog vă este total inaccesibil, să ştiţi că şi HeidiSQL poate face HTTP-tunneling doar că e mult mai complicat procesul. Este descris aici, şi presupune punerea unui set de fişiere PHP pe server şi folosirea unui client HTTPTunnel (program). În SQLyog e infinit mai uşor. Dacă ştiţi alte programe – gratuite – de administrare MySQL ce permit HTTP-tunneling vă rog să ne spuneţi prin comentarii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. petrescs spune:

    Daca exista acces ssh pe serverul remote se poate de asemenea face un tunel (in Windows cred ca merge prin Putty); nu este nevoie de php sau alte programe specifice unei anumite aplicatii mysql. Pur si simplu se mapeaza portul remote ca si cand serverul ar rula local.
    Alte sfaturi de tunneling am gasit la http://forums.mysql.com/read.php?30,249779,249779


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *