Embedit.in: Găzduire şi afişare elegantă


Box.net este cu siguranţă deja un site consacrat de depozitare şi vizualizare estetică a unor fişiere de text sau media în pagini web. Despre serviciile sale avem numai cuvinte de laudă, mai ales că ele sunt mereu actualizate şi diversificate. Cu puţin timp în urmă am aflat că Box.net s-a extins preluând compania-mamă a unui alt serviciu asemănător, Embedit.in. Trebuie evidenţiat că un aspect pozitiv al acestei tranzacţii este faptul că acesta din urmă poate exista în continuare în varianta originală fără a fi retras de pe piaţă.

imagine

Motive ar fi destule, căci oferta sa este foarte, foarte atrăgătoare şi la o adică în directă concurenţă cu noul proprietar. Desigur că unele dintre funcţionalităţi vor fi integrate, să sperăm cât mai curând, în portfoliul Box.net (mă refer în special la Sidewide, amintită sfârşitul acestui material … gata, acum ştiţi că trebuie să citiţi tot 🙂 ). Embedit.in este o aplicaţie gratuită de găzduire de fişiere care deşi nu necesită deschiderea unui cont separat condiţionează utilizarea sa prin autentificarea cu ajutorul altor servicii foarte cunoscute, mă încumet să spun că ar fi aproape imposibil ca cineva să nu aibă deja un cont deschis la unul dintre acestea. După cum vedeţi din captură este vorba de Google, Yahoo, Twitter, AOL, WordPress şi/sau OpenID. Aplicaţia se caracterizează prin patru caracteristici de bază:

A. Embeding

Obiectul principal de activitate este desigur includerea de fişiere text, media şi web (sunt suportate o muuulţime de formate, vezi aici) într-un site web şi afişarea acestora într-un Flash-Player cu opţiuni de vizualizare şi descărcare. După încărcarea unui fişier boxa/căsuţa de prezentare poate fi prelucrată (setată forma de afişare, culoarea fundalului, mărimea), rezultând un cod care poate fi preluat în site-ul web propriu. Nu ezit însă să numesc acum şi două minusuri: 1. Deşi în marea majoritate a cazurilor limita de mărime de 20 MB per fişier este absolut în ordine, sper ca, dacă serviciul va rezista într-o formă sau alta, această limită să fie ridicată. 2. Nu am găsit niciunde pe site specificată o perioadă de timp pentru depozitarea unui fişier (hmmm, ca la mai toate serviciile de acest gen putem spune că speranţa moare ultima).

imagine

B. Annotation

Probabil remarcaţi în captura de mai sus meniul Add Markup şi butoanele Start Drawing şi Erase. Cu acestea aveţi posibilitatea să faceţi diverse adnotaţii pe documentul tocmai încărcat. O funcţie utilă celor care doresc să alăture unui text şi un comentariu propriu.

C. Analytics

Pentru fiecare fişier în parte este dată posibilitatea vizualizării unor statistici ca de exemplu numărul de vizualizări sau numărul de descărcări.

D. Security

Pentru protejarea fişierelor sunt posibile dezactivarea permisiunii de tipărire, descărcare şi afişare publică.

Deci rezumând putem spune că "Nimic nou sub soare". Dar perla aplicaţiei, sau ceea ce eu personal nu am întâlnit până acum la o alta asemănătoare (sau nu mi-a fost atrasă atenţia asupra acestei posibilităţi) consider că este opţiunea numită Sidewide. Prin aceasta puteţi include şi afişa în mod automat toate fişierele pe care le recomandaţi pe site-ul Dvs., spre care puneţi un link într-o boxă/căsuţă tipică (gen fereastră deasupra), vezi un exemplu aici. Doi paşi sunt necesari: 1. Indicaţi adresa site-ului Dvs. web în formularul de la această pagină (după ce v-aţi autentificat după cum am amintit mai sus), click pe Next şi veţi avea la dispoziţie un cod JavaScript. 2. Introduceţi acest cod în header-ul paginii Dvs. web şi accesaţi un link spre un fişier. În mod normal va trebui să funcţioneze. Foarte cool! Acum chiar că trebuie să mă uit dacă şi Box.net oferă această facilitate, să nu cumva să fi scris materialul degeaba. Sau nu?

Pentru cei interesaţi este pus la dispoziţie şi un API care poate fi utilizat în funcţie de cunoştinţele şi nevoile utilizatorilor. La final o mostră de afişare prin intermediul aplicaţiei Embedit.in:


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    O alternativă la fel de simplă şi uşor de utilizat poate fi serviciul Lets Crate: http://letscrate.com/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *