Drupal 7 pare extraordinar


Deşi sunt un vechi şi împătimit utilizator de WordPress nu pot să nu spun că nu sunt impresionat de ceea ce văd – din exterior pentru moment – la noul Drupal 7. Spun “din exterior” pentru că încă nu am găsit timp să îl instalez, local de exemplu. Înţeleg că procedura de instalare s-a uşurat (am scris aici despre instalarea pe vremea lui Drupal 6), dar tot nu e ca la WordPress de simplă 😉 . Cândva sunt curios totuşi să văd cu ochii mei, mai ales că nişte clipuri văzute astăzi m-au incitat. Dar ajungem şi la ele.

imagine

Dacă vă întrebaţi ce vă trebuie ca să “rulaţi” Drupal 7 iată cerinţele:

 • Server Web: Apache (recomandat), Nginx, Lighttpd sau Microsoft IIS
 • Baze de date: MySQL minim 5.0.15, PostgreSQL minim 8.3 sau SQLite 3.x
 • PHP: minim 5.2.4
 • Memorie: 32MB (un sit cu un număr obişnuit de module poate să ceară 64 MB sau mai mult)

Vă invit să mergeţi la această pagină pentru a vedea mai multe informaţii despre Drupal 7. În timp ce respectivul anunţ este disponibil în mai multe limbi, româna nu se află printre ele. Dar veţi găsi acolo clipul următor cu titrare în română. Eu îl pun aici, evident doar în engleză.

În ultima săptămână am văzut câteva articole despre Drupal 7. De fapt, sincer, cele mai multe au fost în chiar ziua lansării noii versiuni, salutând-o şi nimic mai mult. Un articol mai serios a apărut însă astăzi pe NetTuts: What’s New in Drupal 7. Vă recomand respectivul articol, dar pentru cei care vor să fie mai operativi, iată mai jos un clip ce prezintă câteva aspecte ţinând de noua interfaţă de administrare. Arată bine… dar parcă prefer metoda WordPress de implementare. Cum însă nu am testat la modul real, mai bine mai aştept. Urmăriţi clipul de mai jos şi neapărat daţi click pe Play in HD.

În fine, m-a impresionat şi uşurinţa cu care poţi adăuga noi “entităţi”, dincolo de pagini şi articole (prezente şi în WordPress implicit, şi de notat că şi WordPress permite extinderea dincolo de ele… dar parcă mai dificil… sau greşesc?).

Dacă cumva printre cititorii noştri sunt unii care au testat Drupal 7, şi mai ales dacă folosesc de mult timp Drupal, aşteptăm opinii prin intermediul comentariilor.

PS: Pentru fanii WordPress există şi aici o veste bună – dacă în Drupal e ceva extraordinar, va fi copiat în curând în WP 😉 – măcar sub formă de plugin până la nativ -, după cum şi Drupal s-a “inspirat” în anumite momente din WP.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Cosmin spune:

  Pare interesanta noua versiune de Drupal, dar eu o sa raman tot la Joomla, mai ales ca ieri a aparut versiunea 1.6. 😀

 2. petrescs spune:

  Folosesc de ceva vreme Drupal si il recomand (nu neaparat pentru un blog, aici probabil WP ii da clasa de departe).

  Nu am folosit inca versiunea 7.0, mai astept macar pana la 7.1; poate mai apar si alte module portate pana atunci, multe sunt inca pentru 6.x. Upgrade-ul de la o versiune anterioara necesita atentie, insa pentru cine pleaca de la zero acum nu e deloc dificil. Update-urile ulterioare (in cadrul aceleasi versiuni, deci de la X.y la X.y+1 se fac mult mai usor direct din interfata de administrare).

  Recomand http://php.opensourcecms.com/scripts/details.php?scriptid=191&name=Drupal pentru testare, e un sandbox valabil pentru mai multe CMS free si nu numai, ca sa isi poata face fiecare o parere initiala – ulterior, daca e nevoie de module suplimentare (Views mai ales), o instalare locala se face foarte usor. Manualul de pe site-ul Drupal e foarte util, n-as vrea sa intru la spam daca dau mai multe link-uri.

  Iar pentru cine prefera SaaS, poate sa-si deschida un cont gratuit pe DrupalGardens.com

 3. radu spune:

  Pentru un incepator, Drupal 7 e greu. L-am probat si nu au facut mare lucru la el, deci nota mea pentru ei este 6. Joomla sau WordPress sunt cele mai ok.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *