JottiQ: analizarea fişierelor suspecte


VirusScan oferit de Jotti.org a mai fost amintit într-un articol. Iată acum un program, JottiQ, care ne scuteşte să pornim navigatorul şi să încărcăm fişierul suspect de acolo. Programul are o interfaţă simplă – vedeţi mai jos – care îţi permite să tragi fişierul de investigat cu mouse-ul în suprafaţa cu buburuza. Apoi apeşi Process Queue şi… aştepţi… sau nu. Programul trimite o “semnătură” a fişierului şi dacă a mai fost testat de VirusScan aflaţi imediat rezultatele. Dacă nu, depinde de încărcarea serverului. După cum vedeţi mai jos, mie la un test mi-a luat 18 minute să aflu rezultatul.

imagine

Trebuie înţelese câteva lucruri: în primul rând că programul s-a bucurat recent de o mare popularitate ce a însemnat şi multe abuzuri. Adică acesta e un program pentru a evalua punctual anumite fişiere suspecte, nu foldere întregi! Cu astfel de utilizări eronate nu mă miră că şi Jotti.org a început să se încrunte. În al doilea rând evident JottiQ nu înlocuieşte scannerul local ci este pentru o a doua opinie. De fapt, după cum vedeţi, dă multe alte opinii secundare, după antiviruşii folosiţi. Desigur, după cum prinzi serverul, va lua ceva timp să afli rezultatul, dar dacă nu eşti mega grăbit e frumos că încarci din program şi afli rezultatul în program. E ceva nou, după apariţia unor instrumente gen NoVirusThanks Uploader care doar încarcă, dar rezultatul îl afli din navigator.

Să sperăm că JottiQ va fi folosit cu cap, iar Jotti va duce faima (adică serverele vor duce faima = folosirea intensă). Programul poate fi descărcat de aici, având şi variantă ce nu cere instalare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (9 evaluări, media: 4,89 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Victor H spune:

    Nu stiu daca stii de http://www.virustotal.com.
    L-am folosit in ultimii 4 ani si m-a ajutat foarte mult.

  2. radu.capan spune:

    Desigur ca stiu. O cautare arata asta
    http://www.cnet.ro/?s=virustotal


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *