Shotty face faţă la Aero Glass


În timp ce ferestrele arată bine cu Aero Glass, când faci capturi pot crea probleme. De ce? Tocmai datorită transparenţei “bordurii”. Şi înainte de Vista şi Win7 erau probleme, în XP de exemplu, datorită colţurilor rotunde (care se folosesc tot de o transparenţă, tocmai în zonele mici de la colţ). Printre cele mai bune programe de captură ce fac faţă la astfel de probleme se numără WinSnap (linkul e la un articol scris pe CNet.ro în 2006! când era gratuit). Eu, ca workaround, lansez Notepad, maximizat, şi fac capturile pe acel spaţiu alb 😉 . Dar Shotty se descurcă mai bine.

imagine

În primul rând recunosc că sunt puţin derutat. (Din nou) aş fi putut să jur că am scris despre el. O căutare pe CNet.ro nu mi-l arată. Deci una din două: sau nu am scris (şi atunci înseamnă că am pornit să îl semnalez şi am uitat) sau am scris despre el (caz în care sunt uituc şi căutarea pe CNet.ro are hibe mari). Ceea ce îmi amintesc clar e că pagina sitului arată ca o fereastră din Windows – poate avea şi o altă aplicaţie situl pe aceeaşi idee. Bun. Gata cu bâlbele. Despre program. După cum vedeţi în captură, Shotty poate “surprinde” ferestrele cu transparenţă acolo unde există. Evident, aceasta se poate fructifica doar dacă salvaţi ca PNG (în JPG nu există aşa ceva). Şi tot evident, programul poate captura întreg ecranul, o parte din ecran (trageţi cu mouse-ul un dreptunghi), iar la ferestre are două moduri: LQ (low quality, adică fără transparenţă – brrrr… nici nu ştiu de ce e pus pentru că rezultatele nu arată bine) şi HQ (high quality – descris deja). Un mare minus: nu ştie să realizeze capturi cu autoderulare.

În partea de editare a capturilor are câteva instrumente: blur pentru a pune în ceaţă ceva ce ai dori să ascunzi; highlighter pentru a evidenţia o zonă; rectangle care e identic cu precedentul instrument, după mine, doar că are şi bordură; crop pentru decupare; resize pentru scalare; şi text pentru… text (ciudat implementat, dar vă veţi obişnui). Fiecare instrument are şi setări proprii (dar de ce nu oferă săgeţi? alt mare minus). Mai observaţi în captura de mai sus că, la final, o imagine poate fi pusă în clipboard, salvată, tipărită sau publicată pe web. Da. Are integrate câteva servicii de hosting pentru imagini. E o opţiune excelentă când vrei să arăţi ceva unui prieten la distanţă.

imagine

Merită să aruncaţi o imagine şi peste setările programului, unde se găsesc diverse opţiuni utile. De acolo puteţi scăpa de mouse/cursor dacă vă deranjează că apare în captură. De acolo puteţi schimba tema pentru Aero Glass din captură (nu din Windows!). Poţi opta şi pentru salvare automată a capturilor, indicând desigur o cale şi un format. În fine, din meniul aplicaţiei (al iconiţei din systray) puteţi alege şi acţiunea implicită pentru Ctrl+PrintScreen: să ofere editarea? să pună în clipboard? să salveze? să încarce undeva pe web? Prin totalitatea opţiunilor Shotty se înscrie peste media programelor de captură de ecran aşa că vă invit să îl încercaţi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. moroshan spune:

    Folosesc MWSnap 3 si pentru ce am eu de facut de obicei este fff fain!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *