ClearLock: mai mult anti-copii


Am sesizat astăzi via SnapFiles programul ClearLock, care nu cere instalare (şi merge pe sisteme de 32 dar şi de 64 de biţi). Autorul spune clar că nu e un program de folosit ca măsură de securitate. Poate merge însă acolo unde calculatorul e folosit de părinţi şi vor să îl poată lăsa pornit chiar şi cu copii prin preajmă 🙂 . Pentru că programul odată lansat pune o “ceaţă” peste tot ecranul (adică un strat cu transparenţă), şi nu se mai poate interacţiona (aproape) cu tastatura, nici cu mouse-ul.

imagine

Evident, la prima lansare se va cere stabilirea unei parole. Ea va fi memorată într-un fişier ini ţinut unde este şi executabilul. Ştergeţi fişierul ini şi veţi putea restabili parola: spun asta pentru că parola este memorată criptat în fişierul text. Simplu şi la obiect programul, nu? Ei bine, poate mai mult. Lansaţi-l cu parametrul /config şi veţi avea surpriza să vedeţi şi o interfaţă cu configuraţii pentru ClearLock. De exemplu din tabul Access Control puteţi schimba parola fără să ştergeţi fişierul ini. Mai mult, puteţi stabili ca la n încercări nereuşite, ClearLock să nu mai accepte tentative timp de m minute. În fine, tot de acolo puteţi schimba mesajul afişat la blocare (vedeţi captura de mai sus – acum înţelegeţi de ce scrie pe româneşte).

imagine

Ah, am uitat să spun: boxa care cere parola dispare după câteva secunde! Şi evident se reactivează când mişcaţi mouse-ul. Ştiţi de ce e bine că dispare? Pentru că tot ce se întâmplă în Windows continuă şi când e blocat cu ClearLock. Aceasta înseamnă că puteţi lăsa să ruleze un film sau o prezentare sau cine ştie ce. Vă veţi întreba: păi şi cu transparenţa? Din tabul al doilea, Appearance, puteţi pune transparenţă totală (trageţi în stânga de tot slider-ul) şi atunci totul va fi clar pe ecran. Şi dacă vă enervează sunetul făcut la pornire, debifaţi Sound Effects.

Interesant şi util programul! De ţinut minte…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Stefan spune:

    Sau mai poate fi utilizat pentru colegii curiosi din camera de camin, care isi baga nasul prin ferestrele tale atunci cand pleci putin de la calculator. 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *