Am sesizat astăzi via SnapFiles programul ClearLock, care nu cere instalare (şi merge pe sisteme de 32 dar şi de 64 de biţi). Autorul spune clar că nu e un program de folosit ca măsură de securitate. Poate merge însă acolo unde calculatorul e folosit de părinţi şi vor să îl poată lăsa pornit chiar şi cu copii prin preajmă 🙂 . Pentru că programul odată lansat pune o “ceaţă” peste tot ecranul (adică un strat cu transparenţă), şi nu se mai poate interacţiona (aproape) cu tastatura, nici cu mouse-ul.
Evident, la prima lansare se va cere stabilirea unei parole. Ea va fi memorată într-un fişier ini ţinut unde este şi executabilul. Ştergeţi fişierul ini şi veţi putea restabili parola: spun asta pentru că parola este memorată criptat în fişierul text. Simplu şi la obiect programul, nu? Ei bine, poate mai mult. Lansaţi-l cu parametrul /config şi veţi avea surpriza să vedeţi şi o interfaţă cu configuraţii pentru ClearLock. De exemplu din tabul Access Control puteţi schimba parola fără să ştergeţi fişierul ini. Mai mult, puteţi stabili ca la n încercări nereuşite, ClearLock să nu mai accepte tentative timp de m minute. În fine, tot de acolo puteţi schimba mesajul afişat la blocare (vedeţi captura de mai sus – acum înţelegeţi de ce scrie pe româneşte).
Ah, am uitat să spun: boxa care cere parola dispare după câteva secunde! Şi evident se reactivează când mişcaţi mouse-ul. Ştiţi de ce e bine că dispare? Pentru că tot ce se întâmplă în Windows continuă şi când e blocat cu ClearLock. Aceasta înseamnă că puteţi lăsa să ruleze un film sau o prezentare sau cine ştie ce. Vă veţi întreba: păi şi cu transparenţa? Din tabul al doilea, Appearance, puteţi pune transparenţă totală (trageţi în stânga de tot slider-ul) şi atunci totul va fi clar pe ecran. Şi dacă vă enervează sunetul făcut la pornire, debifaţi Sound Effects.
Interesant şi util programul! De ţinut minte…
Sau mai poate fi utilizat pentru colegii curiosi din camera de camin, care isi baga nasul prin ferestrele tale atunci cand pleci putin de la calculator. 🙂