Ciao OpenOffice, bine ai venit LibreOffice!?


La 28 septembrie 2010, citim pe Wikipedia, unii membri din Proiectul OpenOffice au format un nou grup numit Document Foundation, făcând disponibilă o primă versiune de test (beta 1) derivată din OpenOffice. Noul pachet de Office a fost creat din teama că Oracle, după ce a cumpărat Sun Microsystems, vor îngropa OpenOffice după cum au făcut cu OpenSolaris. Se spera iniţial că numele LibreOffice va fi provizoriu, Oracle fiind invitat să devină membru al Document Foundation, cu rugămintea să predea brandul OpenOffice. De aici faptul că LibreOffice foloseşte numerotarea OpenOffice.

imagine

Doar că speranţele s-au dus pe apa sâmbetei când Oracle a respins invitaţia şi a cerut tuturor membrilor OpenOffice implicaţi “dincolo” (în LibreOffice) să demisioneze. Până în octombrie 2010, citim din aceeaşi sursă, 33 de developeri au părăsit OpenOffice şi au intrat să sprijine LibreOffice. Ei bine, la 25 ianuarie a.c., după mai multe beta-uri şi RC-uri, s-a ajuns la versiunea stabilă 3.3. Ubuntu – şi nu numai – au întors spatele deja la OpenOffice şi probabil vom auzi acum vorbindu-se în special de LibreOffice. Dar cine ştie ce rezervă viitorul. Cert e că nu m-am abţinut şi mi-am instalat şi eu LibreOffice, ba chiar în română după cum se vede în captura de mai sus… şi de mai jos. Da, aceleaşi aplicaţii, şi ca să-l citez pe MDF, “aceeaşi Mărie cu altă pălărie”. Şi totuşi, şi “pălăria” are câteva modificări, şi cel mai bine este să mergeţi la pagina New Features and Fixes.

imagine

Dacă ar fi să pun ceva concret despre noutăţi, l-aş cita pe Martin de la gHacks:

 • Load and Save ODF documents in flat XML to make external XSLT processing easier
 • Import SVG pictures* into Draw and edit them interactively
 • Lotus Word Pro import filte
 • MS Works import filter
 • SVG import into Writer
 • PPTX chart import feature
 • “Experimental” mode, to allow users to test out as-yet-unfinished features
 • Show all appropriate formats by default on “Save As”
 • New easy-to-use dialog box for creating and managing title pages
 • AutoCorrections match case of the words that AutoCorrect replaces
 • Vastly improved RTF export fixing many critical data-loss bugs
 • Many Wordperfect import improvements
 • Embedding of standard PDF fonts

A! Şi să mai reţinem că LibreOffice spune că a făcut multe, multe modificări “sub capotă”, adică prin cod.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (9 evaluări, media: 4,89 din 5)
Se încarcă...

12 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  LibreOffice nu trebuie instalat, poate fi testat şi utilizat şi cu versiunea portabilă disponibilă pe PortableApps.com: http://portableapps.com/apps/office/libreoffice_portable

 2. radu.capan spune:

  În română? Sau setabil să meargă cu interfaţa şi corectorul în română? De regulă portabilele merg minimalist pe engleză.

 3. jürgen.toth spune:

  Eu folosesc Office preponderent în germană, deci nu am testat interfaţa şi corectorul în română. Din explicaţiile date se pare că limba română nu este inclusă.

 4. Barbu spune:

  O mică observație: chiar dacă limba română acceptă dubla negație în multe cazuri (cu sens de simplă negație), în articolul de față „nu m-am abținut să nu instalez” are interpretarea „nu instalez”. Pentru a păstra tonul inițial, e suficient să se elimine al doilea nu: „nu m-am abținut să instalez”.
  P.S.: vă mulțumesc pentru munca pe care o faceți aici. Chiar dacă folosesc/probez cel mult câte un program pe săptămână (din cele prezentate), apreciez enorm că mă țineți la curent. Mai mult, o faceți și frumos! Nu e stil rece, nici adunare aleatorie a tone de ponturi și programe (ca în majoritatea depozitelor de soft). Ați reușit un echilibru perfect între informarea cuprinzătoare și moderație.

 5. radu.capan spune:

  Mulţumesc mult.

 6. vasiauvi spune:

  Mi-am instalat si eu LOffice in Ubuntu si merge foarte bine. Daca dai enable la Quickstarter poti deschide rapid documente noi.
  Mari diferente fata de OO nu vad, cel putin la prima vedere.

  P.S. frumos site aveti!

 7. Stefan spune:

  Daca eu instalez acest program si fac o prezentare, o sa-l citeasca alt calculator care are instalat Office 2003/2007?

 8. radu.capan spune:

  Da, dar în MS Office nu va arăta 100% ca în LibreOffice.

 9. Vlad spune:

  Este 100% compatibil cu Microsoft Office!?

 10. pety spune:

  Deoarece un PC cu MS Office nu afiseaza fidel ceea ce este in LO, avem la dispozitie si LO portabil. Cu un stick USB pe care este copiat LO portabil, putem deschide/accesa fisierul odt.

 11. anduzzu spune:

  Initial am fost reticent in ceea ce priveste reusita demersului TDF (The Document Foundation), dar se pare ca au reusit, iar LibreOffice 3.6 este o suita office chiar foarte buna.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *