WinAutomation: robotul tău pentru Windows


Aşa cum în repetate – şi repetate, şi iar repetate – rânduri am spus, ca să poţi să foloseşti ca un profesionist calculatorul, ca să elimini timpii morţi şi să fi astfel mai eficient, trebuie 1) să foloseşti scurtăturile din taste; 2) să automatizezi tot ce poţi. Şi ca un scurt exemplu vă amintesc de combinaţia NConvert şi AutoIt, care zilnic îmi salvează minute bune. Şi de fapt cu AutoIt mi-am automatizat mai multe sarcini. WinAutomation se aseamănă cumva cu AutoIt ca scopuri – rezolvarea mai uşoară a unor acţiuni ce formează secvenţe repetitive – dar o ia pe o cu totul altă cale: “programarea” cu mouse-ul.

imagine

Dacă l-aţi instalat, aveţi deja un pachet de Examples, pe trei niveluri de dificultate. Între cele simple este unui cu lansarea Notepad-ului şi scrierea în acest editor a unui text. Ştiţi cât de banal este? Se apropie mult de… limbajul natural (ei, exagerez puţin), aşa că în loc de linii de cod de programare tradiţională tragem cu mouse-ul sarcini peste sarcini şi le definim parametrii. De exemplu ceea ce tocmai am descris este realizat de scriptul amintit astfel: 1) se lansează un mesaj introductiv (pas irelevant, doar cu scop de învăţare); 2) se cere într-o fereastră numele; 3) se lansează Notepad-ul; 4) se aşteaptă fereastră să fie activă, gata să preia textul; 5) se scrie un text în Notepad; 6) se trimite un mesaj ce informează despre paşii următori; 7) se trimit comenzile Ctr+lA (selectare tot), Ctrl+C (copiere în clipboard); şi End ca să meargă cursorul la sfârşit; 8) se trimit două Enter-uri, un alt text, iar două Enter-uri, şi de trei ori Ctrl+V (lipire din clipboard); 9) iar un mesaj cum că s-a făcut ce s-a dorit. Rulând scriptul veţi avea impresia – ei bine, unii cel puţin – că ceva demon vă posedă calculatorul, făcându-l să meargă singur (lansând aplicaţii şi scriind ca un pian ale cărui clape se mişcă fantomatic). Repet: totul fără vreo linie de cod (cum cere însă AutoIt).

imagine

Şi dacă exemplul de mai sus e simpatic dar inutil, atunci trebuie să ştiţi că WinAutomation ştie să facă tone de lucruri, extrem de utile. Poţi automatiza tot felul de procese implicând sistemul de operare (lansare aplicaţii, închidere sistem, golire coş de gunoi…), ferestrele (activare, mutare, redimensionare, închidere…), mouse-ul şi tastatura (simulând deplasarea cursorului, clickuri, precum şi apăsări de taste…), fişiere şi foldere (parcurgere, citire, creare, mutare, ştergere…), web (salvare conţinut de pe web), ftp (încărcare, descărcare, ba chiar şi sincronizare…), manipulare servicii Windows ş.a. Vă pare pentru începători? Este! Dar prin faptul că include şi instrumente precum bucle logice, condiţii (if-uri), variabile şi altele este în acelaşi timp şi un instrument pentru profesionişti. Să vă spun şi cireaşa de pe tort: scripturile pot fi exportate ca fişiere executabile, ce pot rula pe orice calculator, evident şi fără WinAutomation. Acum vă las cu clipul de prezentare, ce rezumă bine ce poate WinAutomation.

Există totuşi o problemă: programul este comercial şi nu e tocmai ieftin. Costă 149usd, adică spre 500 de lei, în versiunea standard, iar dacă doriţi exportarea scripturilor în executabile trebuie să aveţi versiunea profesională, la 285usd, aproape 900 de lei. Preţul poate speria, dar pentru profesionişti se scoate repede. Dacă administraţi calculatoare, reţele şi/sau altele, WinAutomation poate salva mult timp. Să nu uităm că sarcinile pot fi programate, mai mult, pot fi declanşate de diverse evenimente. Ia visaţi cu ochii deschişi:

  • instalatoare automate pentru programe dar şi pentru webaplicaţii
  • backupuri cu arhivări, automate, declanşate de apariţia unui noi fişier într-un director
  • sincronizări automate între aplicaţia de test şi cea de pe server
  • generarea de rapoarte săptămânal şi trimiterea lor prin email unor clienţi
  • şi tone altele…

Sunt recunoscător firmei pentru că îmi permite să mă “joc” cu WinAutomation, şi pentru că îmi place atât de mult am să scriu mai multe articole despre ce minuni se pot realiza cu el.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *