Literele la unităţi


Nu am mai folosit de mult timp programe de partiţionare a unităţilor. Nu pentru că nu aş mai face aşa ceva, ci pentru că Windows Vista şi Windows 7 au acest instrument încorporat. Dincolo de discuţiile “scade sau nu scade performanţa să ai mai multe unităţi?”, eu unul prefer să am harddiskul împărţit în vreo 3-4-5 unităţi, pentru a separa Windows-ul de Documente de exemplu sau de Media ş.a. O problemă ce apare când te hotărăşti să “feliezi” hardul este că prima literă ce ţi se oferă nu este cea care ar continua logic după numărul de unităţi existente.

imagine

Să zicem că ai un calculator nou, cu unitatea C şi D. Automat unitatea optică e pe E. Ai mai băgat în USB-uri nişte stickuri cu memorie ce au ocupat rapid literele F şi G. Atunci când încerci să creezi o nouă unitate (în Windows Vista şi 7, repet, scrieţi în meniul Start simplu Computer Management şi daţi enter; veţi vedea ceva ca mai sus, dacă daţi click pe Disk Management) ea vine cu litera H. Nu e de disperat, dacă doriţi ordine între litere. Scoateţi orice conectat pe USB. Din Disk Management puneţi temporar unitatea optică pe, să zicem, M sau chiar X – nu contează. Rezolvaţi cu unităţile noi, apoi repuneţi discul optic pe litera ce urmează logic.

Dacă pare prea complicat, NirSoft a lansat recent programul DriveLetterView, portabil, ce permite reasignarea literelor, de la Windows 2000 până la Windows 7, pe 32 dar şi pe 64 de biţi. Chiar nu am ce spune multe despre el: dacă înţelegeţi engleza înţelegeţi şi cum se foloseşte.

imagine

Important: Astfel de schimbări pot fi periculoase… cel mai bine este să le faceţi când sistemul de operare e încă proaspăt instalat. În ce sens “periculoase”? Dacă aveţi programe sau jocuri instalate de pe CD/DVD şi care cer acces la CD/DVD pentru rulare, schimbarea literei ar putea să le facă să nu mai meargă. Şi la fel orice program depinde de literele unităţilor se poate da peste cap la o reorganizare a acestora.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *