Pentru protecţia ochilor


Cât timp petreceţi zilnic în faţa unui monitor? Reuşiţi să faceţi pauze în timpul lucrului la calculator? Puteţi rezista ore întregi doar "răsfoind" netul după informaţii interesante? Dacă răspundeţi cu 1) minim 6 ore, 2) nu şi 3) da, atunci şansele să dobândiţi sindromul privitului la calculator sunt foarte, foarte mari. Nu aţi auzit încă de el? Nu e deloc bine, căci pentru mulţi specialişti în medicină nu este vorba doar de una dintre bolile omului modern, ci de o adevărată dependenţă psihică cu repercusiuni grave asupra corpului (reveniţi la articolul de pe Wikipedia indicat anterior şi citiţi-l până la final, este în limba română 🙂 ).

imagine

Protect your vision este un website dedicat prevenirii şi atenuării primelor simptome ale sindromului amintit. Cu ajutorul său pot fi setate alarme care să vă atragă atenţia că aţi depăşit o anumită perioadă de timp de lucru dinainte stabilită şi aveţi neapărat nevoie de o pauză. Serviciul excelează prin simplitate şi intuitivitate: prin intermediul funcţiei Modes alegeţi între trei moduri (20-20-20: după fiecare 20 de minute sunteţi invitaţi să faceţi o pauză de 20 de secunde în care să priviţi un obiect aflat la circa 6 m depărtare sau pur şi simplu să închideţi ochii; 60-5: după fiecare oră de lucru un semnal acustic vă anunţă că ar fi timpul pentru o pauză de 5 minute; Custome: definiţi propriile intervale de timp). Pentru pauzele stabilite sunt recomandate diferite exerciţii de gimnastică a ochilor (vezi meniul Eyes gymnastics). Ca un mod suplimentar de destindere puteţi alege între mai multe fundaluri (pe moment sunt trei) iar ca ghid şi/sau antrenor vă este pus la dispoziţie un mic roboţel, EVO.

Serviciul este gratuit şi nu necesită înregistrare, deci nu ezitaţi să îl utilizaţi în cazul în care deja aveţi dureri de cap, ochii roşii, senzaţia de vedere dublă, contracţii ("mâncărimi") în degete în timpul şi după lucrul la calculator. Şi da, recunosc că şi eu îl folosesc deja de un timp şi îmi merge mai bine.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Levi spune:

    Eu acum testez o aplicatie mica F.lux, aceasta creaza odata cu lasarea intunericului un efect sepia. Deocamdata consider o aplicatie bunicica.

  2. George spune:

    Am testat Workrave si merge bine. Poti seta alarmele si in pauze iti ofera exercitii utile pentru ochi, gat, brate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *