Internet Explorer 9 gata de folosit


Microsoft a investit mult în IE9. Nu este doar o versiune nouă, ci practic a fost rescris, în parte cu gândul la Windows 7, în parte cu gândul la HTML5 şi CSS3, şi evident ţinând cont de trend-ul navigatoarelor. Dacă folosiţi IE8 (sau ceva mai în vechi), nu văd de ce să nu treceţi pe IE9, mai rapid, mai solid, mai sigur. După 40 de milioane de descărcări pentru beta-uri şi rc-uri, care au generat recenzii pozitive de la început, IE9 e gata să vină la Dvs prin Windows Updates, sau mai rapid dacă îl descărcaţi singuri.

imagine

Găsiţi aici un tabel comparativ, în care IE9 e pus alături de Firefox 4.0 Beta 11 şi Chrome 9.0 Beta (da, nu sunt chiar versiunile la zi, dar ce să-i faci când lucrurile evoluează aşa rapid). Citez doar lucrurile pe care Microsoft spune că le are, pe când celelalte două nu:

 • Accelerare hardware deplină pentru text, grafică și video, oferită în mod implicit
 • Notificare când programele de completare încetinesc performanța browserului
 • Sugestii de căutare vizuale afișate pe măsură ce tastați
 • Liste rapide și controale în examinarea ca imagini reduse pentru site-urile fixate
 • Acceleratoare pentru acces rapid la serviciile Web, fără a părăsi pagina
 • Protecția cea mai bună împotriva tehnicilor de inginerie socială rău intenționate
 • Recuperarea filelor cu mesaje și solicitări când site-urile dau erori de expirare
 • Suport pentru video HTML5 codat cu H.264
 • Modul de compatibilitate pentru a vedea site-urile Web proiectate pentru browsere mai vechi
 • Instrumente care arată paginile în motoare de redare diferite, pentru a permite dezvoltatorilor să înțeleagă și să depaneze diferențele între browsere

Dacă e primul Dvs contact cu IE9 vă recomand de pe Microsoft.com articolul (cu diverse trimiteri) Noțiuni introductive despre Internet Explorer 9. Sunt câteva lucruri cu care va trebui să vă obişnuiţi, mai ales dacă nu aţi folosit alte navigatoare până acum. De exemplu bara unică, şi pentru navigarea pe adrese cunoscute (când scrieţi adresa explicit), dar şi pentru căutări. Implicit vine doar cu Bing – cine se aştepta la altceva? – dar permite să adaugi motoare noi. Click pe Add şi din pagina următoare puteţi să alegeţi Google sau ce doriţi pentru căutări. Dacă duceţi lipsa la vreuna din bări (acum au dispărut, pentru economie de spaţiu), daţi click dreapta în partea de sus a navigatorului, în curat (adică nu peste un tab sau peste partea de adrese) şi alegeţi. De exemplu bara de stare (Status Bar) a dispărut, fiind înlocuită – cam ca la toate navigatoarele moderne – cu un tooltip ce apare şi dispare după cum e cazul.

imagine

A! Şi dacă nu aţi folosit nici IE8, s-ar putea să nu fiţi familiari cu Acceleratoarele. Mai jos vedeţi în acţiune cel pentru traduceri.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 4,20 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. ValsiS spune:

  Acum se poate bate de la egal la egal cu Firefox, Chrome si Opera. 😉

 2. MK spune:

  ValsiS – nu prea cred frate! IE9 nu merge si pe XP (ca na… unii mai avem si licenta – si sincer pt. WIN7 acum nu prea am bani)… DECI: Chrome, Opera si Firefox au ATU. Mai aveti putina rabdare si o sa vedeti voi ce o sa faca GOOGLE din CHROME. O sa vina el si OS-ul ala de la GOOGLE o data si o data! D-le RADU dar IE9 se bate cu „BETA” ? 🙂 hmmm… pai avem CHROME v10.0.648.134. Eu unul nu renunt la CHROME (parerea mea – it’ the best). Toate cele bune!

 3. Sorin spune:

  Chrome, Firefox, Opera, eventual Safari, sau chiar Netscape sint browsere de incredere. Aspectul IE9 este „inspirat” (a se citi furat de-a dreptul) de la celelalte browsere, lucruri care se petrec in mod curent la „fabrica de ferestre”… Personal sint absolut total dezinteresat de IE, indiferent de versiune.

 4. robtsvas01 spune:

  „Dacă folosiţi IE8 (sau ceva mai în vechi), nu văd de ce să nu treceţi pe IE9, mai rapid, mai solid, mai sigur.” Simplu: detin Win XP si nu e compatibil IE9 cu XP.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *