Calcul tabelar: SumIf şi AverageIf


Nu mă prea omor eu cu Excel-ul, dar ca să răspund solicitării unui prieten iată două noţiuni apropiate şi ce prind bine adesea: sumă şi medie condiţională. Ştim cât de simplu este să definim o sumă sau o medie pentru o serie de valori: în primul caz scriem =SUM( după care tragem cu mouse-ul peste celulele dorite şi apoi punem ) şi gata… Dar sunt şi cazuri în care deşi avem o serie de valori, suma sau media o dorim doar peste anumite valori. Cum facem? Ne folosim de SumIf şi AverageIf, care ne permit să indicăm condiţii pentru efectuarea sumei sau mediei.

imagine

Captura de mai sus am făcut-o folosindu-mă de Google Docs, dar dacă SumIf apare, nu există – după cunoştinţele mele – nici măcar ceva apropiat de AverageIf. În continuare mă voi referi la SumIf dar situaţia este – în MS Office de exemplu – absolut identică pentru AverageIf, ca sintaxă evident. Să începem deci: să spunem că având datele vizibile în captură doresc să fac media pentru numerele peste 10000. Voi folosi ceva de genul =SUMIF(B1:B8;">10000"), unde evident B1:B8 trebuie pus după caz, după cum avem datele. Dar dacă observaţi sintaxa din captură nu pare a se potrivi. La modul generic avem de fapt la SumIf primul parametru indicând celulele pentru care se calculează suma (atenţie: inclusiv la nivel logic – vom vedea cum adică); al doilea parametru reprezintă condiţia (poate fi ">1000" sau "=3000"); al treilea parametru este chiar setul de celule pe care se face suma. Dacă al treilea parametru lipseşte, atunci se ia în seamă setul indicat de primul parametru. Astfel =SUMIF(B1:B8;">10000") face suma celulelor de la B1 până la B8 cu valoarea peste 10000 (în practică se sare peste B2, care e sub 10000).

Acum să vedem un exemplu complet, cu toţi cei trei parametri. În primul parametru dăm A1:A8, ca celulele pentru care se calculează suma (faceţi diferenţa între pentru care se calculează şi cu care se calculează). Putem pune condiţia de exemplu "=*c" şi aceasta se va traduce în “fă suma doar pentru căsuţele ce includ litera c” (deci nu intră Braşov, Iaşi, Baia Mare şi Timişoara). Dar să zicem că în exemplul de mai sus am notat filialele unei firme şi cu * am marcat filialele noi. Cum facem sumă doar pentru veniturile filialelor noi? Problema apare de la faptul că * este folosind în condiţii pentru orice secvenţă de caractere (după cum ? se potriveşte cu orice caracter, unul singur). Soluţia este să folosim ~ înainte de caracterul special. Astfel, pentru a calcula suma veniturilor firmelor noi vom pune ceva de genul =SUM(A1:A8,"=*~*",B1:B8). Observaţi cele descrise în captura de mai jos din MS Excel.

imagine

Revenind de unde am plecat: am fost întrebat cum faci media peste un şir de celule ignorând cele cu valoare zero (evident, la sumă nu contează aceste zerouri, dar la medie contează). Pur şi simplu punând condiţia ">10" în AverageIf.

PS: Amintiţi-vă şi de formatare condiţionată în MS Excel.

PS2: Dacă nu am fost foarte clar, văd că Microsoft.com explică aceste noţiuni în română: SumIf şi AverageIf.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *