Radiouri cu KMPlayer şi VLC


În timp ce am pe calculator atât TapinRadio, cât şi mai vechiul ScreamerRadio (am scris despre acest program în… 2007!), pentru că au versiune portabilă, aşa că nu mă costă decât spaţiu pe harddisk să le am, când vreau să ascult nişte posturi de radio “fixe” apelez la programele mele clasice. Iar aceasta înseamnă KMPlayer şi VLC. Pentru începători propun acest articol ca să vedem cum putem asculta radio – şi mai apoi, la relansare – cu aceste programe. Şi am să încep cu KMPlayer. Cu Alt+E activaţi editorul pentru playlist-uri.

imagine

Apăsaţi U pentru deschidere de linkuri şi puneţi linkul dorit. Eu vă sugerez mai jos trei pe care le ascult des, dar evident depinde mult de gusturi. Eu adesea doar schimb între cele trei posturi zile întregi, fără să mai îmi trebuiască altceva 🙂 . Bun. Deci adăugăm cu U posturile dorite. La final, pentru ca să salvăm lista (am putea evident să o salvăm ca PLS) apelăm la un truc: click pe ultimul buton din cele patru de sub lista de piese, de fapt posturi radio. Click pe Copy din meniul ce apare şi daţi un nume. Respectiva listă va apare de acum încolo mereu în KMPlayer, la playlist-uri, cu un tab separat. Gata orice bătaie de cap.

 • ProFM 90’s – http://stream.profm.ro:8092/90s.mp3
 • ProFM Love – http://stream.profm.ro:8072/love.mp3
 • ProFM Chillout – http://stream.profm.ro:8232/chillout.mp3

Iată la mine cum arată: am un tab RadiouriProFM unde găsesc rapid posturile. Da, titlurile lor dispar şi rămân ultimele piese, dar personal am reţinut ordinea posturilor.

imagine

Acum să trecem la VLC. Apăsaţi Ctrl+L ca să fiţi în modul playlist. Apoi cu Ctrl+Shift+O apelaţi deschiderea avansată şi mergeţi în tabul al treilea, de reţea, “lipind” (paste) acolo URL-urile posturilor de radio. Apoi din meniul Media salvaţi playlist-ul creat. Ca să vă fie mereu la îndemână, în Media Library adăugaţi playlist-ul tocmai salvat (click dreapta pe aria albă şi alegeţi Add File; probabil merge şi cu drag&drop). Astfel veţi regăsi de la lansare posturile de radio şi cu un dublu click ascultaţi ce doriţi.

imagine

Personal între cele două programe prefer să merg pe VLC pentru că acesta minimizat cum trebuie, arată în balon lângă ceasul sistem ce piesă tocmai începe. Ce înseamnă “minimizare cum trebuie”? În mod normal VLC se minimizează în bara de aplicaţii. Dacă daţi însă click pe iconiţa lui din systray atunci va dispare din bara de aplicaţii. Şi abia atunci se activează sistemul de notificare-balon, după cum vedeţi în captura de mai jos. Tastele multimedia sunt definite la mine să meargă global cu VLC (vedeţi acest articol), aşa că nu văd programul deloc, doar din când în când mai schimb postul apăsând pe butonul de pe tastatură pentru piesa următoare sau anterioară (care, subliniez, schimbă postul, nu piesele în acelaşi post – nu are cum, fiind radio) – sau mai pun pe pauză.

imagine

Cam atât. Ştiu că e mai simplu cu programe specializate pentru radio, punând “semne de carte” la posturile favorite. Şi totuşi am dorit să scriu aceste rânduri pentru cei care nu vor un alt program doar pentru a asculta anumite posturi de radio preferate.

În fine, pentru fanii fişierelor playlist PLS iată ce ar trebui să salvaţi, folosind Notepad de exemplu, într-un fişier de exemplu profm.pls:

File1=http://stream.profm.ro:8092/90s.mp3
Title1=ProFM 90s live broadcast
Length1=0
Played1=1
File2=http://stream.profm.ro:8072/love.mp3
Title2=ProFM Love live broadcast
Length2=0
Played2=1
File3=http://stream.profm.ro:8232/chillout.mp3
Title3=ProFM Chillout live broadcast
Length3=0
Played3=1
NumberOfEntries=3
Version=2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,33 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. gabriel spune:

  Am incercat VLC,are un sunet excelent, iar daca umbli putin la egalizator experienta e fantastica. Dar eu prefer AIMP care are un sunet superior o interfata grafica customizabila si ma lasa sa explorez radiourile direct din shoutcast iar la capitolul radiouri preferintele mele se duc spre Paradise radio, Life Jive eclectic, iar ca posturi romanesti recomand Radio Romania 3 Net care este din punctul meu de vedere cel mai calitativ radio romanesc.

 2. sarbu spune:

  Si eu tot AIMP folosesc, dar as vrea sa stiu de unde ai luat linkurile de la acele site-uri ca pe pro fm iti baga playerul lor.

 3. radu.capan spune:

  Huh… Am săpat după linkuri prin sursele lor. Îmi trebuia linkul direct.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *