MS Word: Cratime şi spaţii de… nespart


Credeam că am mai scris despre aceasta, dar se pare totuşi că nu… sau deja în miile de articole nu mai reuşesc să găsesc bine. Primind astăzi o hârtie (tipărită deci) în care (1) într-un rând apărea un cuvânt artificial despărţit în două (ex: “maşi-nă” deşi tot cuvântul era în acelaşi rând; (2) la margine de rând o altă despărţire aiurea gen “s-ar” de mai jos, m-am gândit că ar fi bine să scriu puţin pe această temă. Să începem cu cuvintele cu cratimă care nu am dori să apară pe rânduri diferite când ajung la sfârşit de rând.

imagine

Soluţia cea mai simplă este inserarea unei cratime speciale (Non-Breaking Hyphen). Cum? Ctrl+Shift+- (adică ţineţi pe Control, simultan pe Shift şi pe minus). Desigur, putem să punem la spaţii albe înainte de respectivul cuvânt până îl forţăm să treacă pe rând nou. Soluţia e de evitat pentru că dacă schimbăm dimensiunea fontului sau structura propoziţiilor se schimbă, acele multe spaţii vor deveni cât se poate de vizibile când ajung parte a unui rând (mai exact în mijloc undeva). La o reparcurgere a textului folosiţi deci Ctrl+Shift+- pentru a evita situaţii ca cea din captură. Dacă din anumite motive doriţi ca o anumită expresie să nu apară pe două rânduri (să zicem ad litteram), între cuvinte folosiţi în loc de spaţiu Ctrl+Shift+Spaţiu (adică tocmai aţi inserat un Non-Breaking Space).

Aşa rezolvăm problema notată cu (2) mai sus. Dar ce facem cu problema (1)? Pornesc de la premisa că aveţi instalat corectorul de limbă română. Cum am folosit Ctrl+Shift+- pentru “s-ar”, cum a trecut tot pe acelaşi rând (efectul dorit) şi atunci, folosind despărţirea în silabe automată (tabul Page Layout, apoi Hypenation, şi în fine Automatic), “rândul” a devenit “rân-dul”. Atenţie!!! Dacă eu acum mai adaug ceva cuvinte înainte, cuvântul redevine “rândul” fără liniuţă de despărţire când încape natural într-un rând. Deci adio cratime aiurea! Ambele probleme rezolvate.

imagine

PS: Dacă nu aveţi încredere în despărţirea în silabe propusă de Word optaţi pentru Manual şi atunci veţi fi întrebat de fiecare dată când programul “simte” nevoia unei despărţiri.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *