Unicode: pentru toate limbile


Unicode estecitim pe Wikipedia – un format definit de către Unicode Consortium pentru codificarea, stocarea şi interpretarea textelor pe suporturi informatice. Unicode este formatul standard de facto de codificare şi interpretare a datelor binare în format text, având drept ţel final toate caracterele din toate limbile globului. Este proiectat pentru ca oricărei litere (caracter) din orice limbă, de pe orice platformă de hardware sau software (program) să îi corespundă un număr unic și echivoc. Standardul Unicode reprezintă implementarea specificaţiilor ISO/IEC 10646, publicate prima dată în 1993 de către ISO.

Fiind adoptat de majoritatea producătorilor de software (Microsoft, Apple, HP, Sun Microsystems), Unicode a început să fie folosit pe scară largă şi să fie oferit de cele mai diverse aplicaţii de larg interes (începând de la cele mai răspândite sisteme de operare şi până la sisteme de baze de date şi server de Internet). Totuşi încă nu se poate vorbi de o acceptare şi un suport intergrat al acestei codificări la scară globală.

Ceea ce vedeţi mai sus este un clip realizat de Joerg Piringer, teoretic pe toată scala suportată, de la 0 la 65.536 – numărul caracterlor afişabile este însă mai mic: 49.571. Le-a generat ca PNG-uri şi unit într-un filmuleţ de… 33 de minute. Pasionant! Glumesc. Interesant? Da. Mai multe detalii pe pagina autorului.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *