Când după un upgrade WP-ul pare să nu îşi revină


Când fac actualizarea unui sit WordPress nu mă asigur înainte cu un backup la baza de date şi la fişiere. E contrar normelor şi contrar la ceea ce aş sfătui orice webmaster al unui sit WordPress. Am totuşi nişte motive: 1) numărul mare de situri WordPress la care ar trebui să trec prin paşii de backup mi-ar omorî prea mult timp; 2) hostingul pe care îl folosesc include backup, deci dacă chiar s-ar întâmpla ceva rău, cu un ticket şi niţică răbdare se rezolvă. Iar “ceva rău” nu mi se întâmplă decât foarte-foarte-foarte-foarte-foarte rar. Precum azi.

imagine

Am actualizat la ultima versiune un blog şi în timpul actualizării ceva nu a mers bine şi a dat o eroare oprindu-se. Partea tristă e că în front-end m-am pricopsit cu mesajul “Indisponibil pentru moment. Ar trebui să fie accesibil în scurt timp.” (în engleză e “Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute.”), ce nu se mai dădea dus. Şi mai trist că acelaşi mesaj îl aveam şi în back-end. Adică mai atinge-te de sit dacă poţi. M-am gândit, înainte să apelez la recuperare din backup, să văd ce s-ar putea face. În mod evident ceva îi spunea WordPress-ului că e în proces de actualizare: sau în baza de date MySQL sau un fişier undeva. Am pornit de la baza de date, gândindu-mă că în tabela de opţiuni voi găsi ceva. Nimic. Atunci am purces la verificatul fişierelor. Cu ajutorul lui Google am aflat că trebuie să caut fişierul .maintenance în rădăcina la WordPress. Dacă fişierul există, WordPress consideră că e în proces de actualizare deci se pune pe “indisponibil”. Nu am găsit însă fişierul! Poate trucul mai e valabil, sau poate de la WP 3.0 s-a schimbat strategia. Oricum, în cele din urmă am găsit: în directorul upgrade din directorul wp-content aveam conţinut. L-am şters şi totul a mers.

imagine

Adică am reluat upgrade-ul şi a mers perfect. Dacă nu ar fi mers, l-aş fi făcut manual. Oricum, ideea e că dacă pe viitor situl Dvs WordPress nu mai iese din “indisponibil pentru moment” verificaţi două lucruri: dacă există în rădăcină un fişier .maintenance (de şters), respectiv dacă e gol wp-content/upgrade (dacă nu, goliţi-l).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Svall spune:

  Pentru novici, la care subscriu si eu!, e de tinut minte.
  Multumesc.

 2. Ionut spune:

  Uite ca dupa 9 zile mi s-a intamplat si mie… Mi-am adus aminte de articolul tau, si… multumesc!!!

  (am sters doar .maintenance, wp-content/upgrade l-am lasat, si merge)

 3. Cristi spune:

  Buna solutie. Multumesc.

 4. bogdan spune:

  Aceeasi problema cu aceeasi solutie. 🙂 Multumesc!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *