Slash la final de adresă web


Admit că nu sunt foarte în temă cu configurările posibile via .htaccess. Ştiu de el pentru că dacă lucrezi cu situri WordPress şi vrei linkuri “drăguţe” (permalinks) trebuie să ai acest fişier. De mai bine de un an am început să mă folosesc de .htaccess în câteva proiecte proprii tocmai pentru a face url-urile nu atât mai arătoase cât mai utile. Şi un exemplu recent este proiectul biblia.cateheza.ro unde cu câteva linii în .htaccess şi evident ceva programare în PHP am ajuns la un sistem foarte-foarte-foarte flexibil de adrese web.

imagine

Liniile de la 11 la 14 din .htaccess îmi permit să pot apela situl într-o multitudine de feluri (a se reţine că am un singur fişier, index.php, fără directoare “cat” sau “Matei” sau altele):

Toate bune şi frumoase dar dacă cineva scria adresa fără să încheie cu slash apărea eroare, pagină negăsită, dat fiind că se cădea peste un caz neacoperit de liniile 11-14. Am fost salvat de Dragoş care m-a trimis la Add Trailing Slash to the End of the URL with .htaccess Rewrite Rules. De acolo am luat patru linii (mai sus în captură liniile 6-9) şi cu ele în .htaccess problema s-a rezolvat: dacă cineva scrie o adresă fără slash la final, ea va fi adăugată automat. Articolul oferă şi câteva explicaţii pentru liniile de cod sugerate (cei interesaţi să le citească). A! Şi sunt mai multe variante, deci puteţi vedea care merge la Dvs şi care nu (înţeleg că dacă se transmit array-uri ca parametrii apar probleme).

Trăiască .htaccess! În locul unor adrese gen biblia.cateheza.ro/index.php?tip=cat&carte=Matei&capitol=1&versete=5-12 am o adresă mai scurtă, mai logică, categoric mai frumoasă…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. razvan spune:

    Traiasca .htaccess, da’ sa traiesti si tu, Radule, ca mai publici rezolvari la problemele pe care le intampini in development. Apropo, nu arati si partea de programare PHP?… Ca sa fie meniul complet. Ai un fisier in care ai un script expres pentru utl si htaccess, sau o functie pe care o apelezi, cu linkurile in interiorul paginilor cum faci, le scrii in varianta cu parametri, si le treci printr-o functie care la converteste? Daca rezolvarile sunt mai confidentiale pentru a fi facute publice, lasa-mi pe mail ceva indrumari cum sa imi fac si eu url-urile pretty 🙂 .
    PS. asta e inca un articol cu steluta de tinut in reader.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *