OpenPuff: secrete ascunse în fişiere


Acum muuulţi ani, pe vremea când mă mai jucam în faţa blocului cu prietenii, când calculatoarele erau rarităţi iar internetul ceva de care ştiau prea puţini, dacă doream să trimitem mesaje secrete inventam coduri. Vremurile s-au schimbat, iar cu OpenPuff (vedeţi în frame-ul din dreapta unde scrie OpenPuff 3.20 – cel puţin când scriu eu acest material, 3.20 e cea mai nouă versiune) până şi bunica mea ar putea coda orice într-o imagine, un fişier audio sau video. Da… Programul are o interfaţă ca mai jos de unde prima parte se referă la steganografie.

imagine

O căutare pe net ne spune că, “derivat din limba greacă, cuvântul steganografie înseamnă ‘scriere ascunsă’, o colecţie de tehnici, care mai de care mai originale, dedicate camuflării unui mesaj astfel încât, chiar dacă mediul de comunicaţie este interceptat, existenţa vreunui alt transport de informaţie decât cel implicit al mediului să fie ne detectabilă”. Dar să vedem concret cum folosim programul. Sunt patru paşi: 1) fixaţi o parolă, astfel încât cine vrea să ia mesajul ascuns să o poată face doar dacă ştie această parolă; 2) indicaţi fişierul secret care să fie ascuns în fişierul ce îl indicaţi la pasul 3) acesta trebuie să fie o imagine, fişier audio sau video; în fine, la 4) mai bine nu vă atingeţi, sau dacă vă atingeţi reţineţi ce aţi modificat (reconstrucţia mesajului ascuns se poate face doar cu aceleaşi opţiuni pe bit.

imagine

Şi uite aşa, mai jos vedeţi două imagini identice. Dacă le salvaţi local, veţi vedea că a doua e mai mare decât prima (nu ca dimensiuni în pixeli, ci în bytes). Diferenţa vine de la mesajul ascuns în a doua imagine! Folosind programul şi parola123 (la setările de bit pentru PNG am pus Maximum) veţi afla ce am ascuns în a doua imagine. Hei! Şmecheră treabă, nu? Cel puţin unii sunt sigur că o vor îndrăgi. Poţi ascunde date sub forma unor imagini cât se poate de publice 🙂 .

1-orig 1-modificat

Apropo de imagini, programul permite cu a doua secţiune (Volatile Marking) să adăugaţi un strat “invizibil” peste o imagine (înţeleg că merge şi la fişier audio şi video), de protecţie. Puteţi astfel să vă scrieţi acolo ce vreţi (ex: “furat de la Ion Popescu” – cum avea obiceiul cineva să îşi scrie pe propriile cărţi, evident cu propriul nume), iar dacă cineva vă preia fără acord imaginea (sau alt fişier suportat de OpenPuff) puteţi demonstra că vă aparţine tocmai datorită “watermark”-ului digital invizibil setat. Programul nu necesită instalare. De aceea îl mai ţin în calculator. Pare mai mult de distracţie, dar uneori poate prinde bine pe bune.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,83 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. moroshan spune:

  Superfunny jucărik asta, msssss maestre! 🙂

 2. moroshan spune:

  „dacă cineva vă preia fără acord imaginea (sau alt fişier suportat de OpenPuff) puteţi demonstra că vă aparţine tocmai datorită “watermark”-ului digital invizibil setat” 😕
  Aici nu stiu cum „demonstrez”, cum sa evidentiez „“watermark”-ul digital invizibil setat”, in ce program/cum procedez ? N-am inteles/nu mi-a iesit, o fi, probabil, fff simplu dar nu m-am prins, nu mi-a iesit 😕
  mssssssss 🙂

 3. radu.capan spune:

  Watermarkul e invizibil. Iau o imagine si bag watermark „jd930ejw820ejswio” cu o parola. Cine o refoloseşte nu poate obţine watermarkul fara parola. Daca dau de ea, folosita ilegal, ii pot demonstra ca e a mea tocmai extragand watermark-ul de mine stiut cu parola de mine stiuta.

 4. Hi, major update 3.30 of already hosted sw OpenPuff is available at the NEW HOME
  http://members.fortunecity.it/blackvisionit/OpenPuff_Steganography_Home.html
  youtube demo is available at
  http://youtu.be/mO9iUgPt5Vw

  The author


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *