RedCrab: un calculator neobişnuit


De-a lungul timpului am prezentat tot felul de soluţii pentru calcule matematice. Eu mă folosesc cel mai adesea de Chromey Calculator, mai ales că reuneşte Wolfram şi Google pentru calcule (şi transformări valutare, diverse convertiri de unităţi). Dar ai nevoie adesea de soluţii care să meargă şi fără net, ca program. Mai jos vedeţi RedCrab, un program foarte interesant, chiar dacă nu foarte uşor de folosit. Faptul că se foloseşte de o foaie pentru calcule îmi aminteşte de SFR Calculator, prezentat cu câteva luni în urmă.

imagine

După cum vedeţi mai sus permite introducerea de formule complexe, atât de complexe câtă răbdare aveţi 🙂 , el făcând calculele. Problema e că cere o adaptare, folosind diverse combinaţii de taste (alternativă fiind meniurile sau panoul plutitor lateral) care cer timp pentru a le înţelege, a le reţine. De exemplu pentru a pune “la puterea a doua” apăsaţi CTRL+2. Cu CTRL+/ se inserează linia pentru fracţii. CTRL+Enter forţează calculele (sau actualizarea lor). La radical după ce l-aţi pus şi aţi scris ceva “sub el” veţi observa că face radical doar din primul caracter: marcaţi cu mouse-ul tot ce doriţi să fie sub radical şi reapăsaţi pe simbolul deja inserat pentru radical: se va lungi şi/sau lăţi după cât are nevoie. Sunt apoi tot felul de subtilităţi, precum faptul că linia de fracţie trebuie să fie lungă cu un caracter înainte şi altul după expresia cea mai lungă. Deci, repet, e puţin dificil de stăpânit, dar dacă faceţi des astfel de calcule merită efortul. Îl văd util în special pentru profesori, care pot de exemplu să compună probleme. Dar… ce să îi faci?… şi pentru elevii care să sperăm că nu îşi vor face aşa temele, ci doar se vor verifica.

imagine

Programul vine cu un manual în PDF pe care ar fi bine să aveţi răbdarea să îl parcurgeţi, cel puţin treptat, pe măsură ce aveţi nevoie de noi informaţii. Foile virtuale se pot salva. Într-o foaie se pot insera şi imagini dacă doriţi astfel să compuneţi probleme şi să le distribuiţi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *