Înregistrarea cu Audacity şi eliminarea zgomotelor


Din diverse motive (că e vorba de vreun screencast, de vreun mesaj audio sau cine ştie ce altceva) veţi dori uneori să vă înregistraţi audio spunând ceva. Una din problemele la înregistrările de acasă e zgomotul, fâşâitul de fundal. Dar înainte să ne ocupăm de el un sfat pe care unii îl vor găsi jignitor… alţii îl vor aprecia 🙂 . Dacă aveţi un laptop aproape sigur are microfon încorporat. E mişto aşa, mai ales când vrei să vorbeşti cu cineva (nu mai trebuie să înfigi un microfon). Dar mulţi uită de el când înregistrează cu un al doilea microfon şi uite un prim motiv de zgomote.

imagine

Presupunând că veţi folosi un microfon diferit pentru înregistrări (diferit de cel încorporat în laptop), primul pas va fi să îl dezactivaţi pe primul. Ca să identificaţi care e… bateţi cu degetul în cel tocmai pus şi prin eliminare celălalt, la care nu sesizat bătaia, e cel încorporat 😉 . Pentru ca să fie zgomote cât mai puţine asiguraţi-vă de exemplu măcar că aţi închis geamul la cameră. Alegeţi şi un timp din zi când zgomotele sunt mai puţine (noaptea?). Oricum, în înregistrare (nu cred că e cazul să explic cum se face: e butonul acela cu cerc roşu) tot veţi avea zgomote. Audacity vă ajută să scăpaţi parţial de problemă. Pentru aceasta trebuie să parcurgeţi două etape. În prima îl învăţaţi care este zgomotul: marcaţi o regiune de zgomot şi apoi din meniul Effect alegeţi Noise Removal.  Apăsaţi apoi butonul Get Noise Profile.

imagine

Mda, nu se va vedea nimic. Pentru că trebuie trecut la a doua etapă. Iarăşi din Effect alegeţi Noise Removal. Acum că ştie care e zgomotul puteţi apăsa OK-ul care abia atunci devine activ. Desigur, puteţi umbla la parametrii (cei patru, cu slidere, din captură), dar cred că cel mai adesea nu va fi nevoie. Desigur, depinde de pretenţii şi… de pricepere. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *