Colaborare în modificarea fişierelor MS Word


Desigur, astăzi avem instrumente online de colaborare când lucrăm pe texte. Unele îţi permit să dialoghezi cu partenerul de lucru, chiar în timp ce lucraţi pe acelaşi text. Acum însă vă invit să vedem ceva mai retro: cum putem lucra cu cineva împreună, alternativ, pe un fişier MS Word. De exemplu mie mi se întâmplă mai des să primesc un fişier de la Oana (soţia) să îl văd, dacă am ceva sugestii. Uneori boldez ce corectez, ca să îi sară în ochi, dar când sunt multe şi diferite tipuri de corecturi merg pe mâna la Track Changes. Observaţi: este un buton în fila Review din MS Word.

imagine

Când butonul este apăsat, corecturile apar cu roşu. Textul adăugat e cu roşu şi subliniat, iar textul tăiat apare în roşu şi cu o linie traversând pe mijloc textul. Ca să ne ajute la identificare, în partea din stânga a textului apare o linie neagră verticală pentru a găsi rapid rândurile cu modificări. Îmi place această cale (faţă de cea simplistă, cu îngroşarea textului) din mai multe motive:

  • dacă am tăiat un text, tăierea e vizibilă (în varianta cu îngroşare un text pe care îl ştergeam era gata şters);
  • sare în ochi roşu mai mult decât boldarea modificărilor (caz în care textul rămâne tot negru);
  • în doi nu e mare avantaj, dar dacă lucrează 3-4 pe acelaşi text (subliniez, succesiv), ţinând mouse-ul deasupra vezi cine şi când a modificat (observaţi în captura de mai sus);
  • dacă o modificare e OK, un click dreapta şi alegeţi Accept Change; evident, se poate şi respinge, cu opţiunea următoare (captura de mai jos, stânga);
  • dacă la un moment dat modificările deranjează, din lista derulantă se poate alege Original (textul original) sau Final (textul aplicându-se toate modificările), fără “Show Markup”(captura de mai jos, dreapta)

imagine

Probabil sunt mai multe avantaje… Oricum, repet şi concluzionez, când e vorba de un text mai lung, cu mai multe modificări, folosesc Track Changes şi găsesc foarte comod şi util instrumentul acesta.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *