Căutarea cu (nu de) imagini pe Google


Ştiu că nu e un subiect foarte proaspăt (dacă Google+ e supraaglomerat… ce să-i faci?), dar aş vrea să atrag atenţia celor ce au scăpat subiectul când era hot: Google permite acum să porneşti căutarea nu doar de la nişte cuvinte cheie (aşa ne-am obişnuit de ani buni, nu?) ci şi de la comenzi vocale, precum şi de la imagini. Yep: dai o imagine şi Google caută despre ea. Sună ştiinţifico-fantastic? Nu chiar – amintiţi-vă de TinEye, despre care am scris acum trei ani!

imagine

Mi-am instalat extensia oficială pentru Chrome, Search by image, după care am dat click dreapta pe o imagine de pe Catholica.ro, unde aveam o ştire cu Eminescu. În meniul contextual am găsit noua opţiune: Search Google with this image. Ei bine, eu ştiam că e Eminescu… dar Google? Ei bine… şi Google. Cred că puteţi testa folosind acest link. Mi-a spus fără dubiu că e Eminescu. Am testat şi cu alte fotografii: într-una eu aveam un detaliu şi mi-a găsit poza întreagă de unde am decupat 🙂 ! Extraordinar… şi înfricoşător pe undeva. Google are o bază de date de imagini uriaşă şi se va descurca tot mai bine la recunoaşterea de imagini. Dacă vreţi să testaţi serviciul, puteţi merge la images.google.com: trageţi o imagine de pe calculatorul Dvs peste boxa de căutare (într-un navigator modern) şi se va face căutare după acea imagine. Mai bine explică următorul clip.

Şi dacă am pomenit şi căutarea după comandă vocală, să vedem clipul de prezentare aferent.

PS: Anunţul oficial din 14 iunie e aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

10 comentarii

 1. dangl spune:

  Search by image nu poate fi instalata deoarece nu este compatibil cu Firefox 5.0

 2. dangl spune:

  Nu recunoaste nicio poza de pe Facebook.

 3. radu.capan spune:

  1. Am completat acum in articol: extensia indicata e pentru Chrome. Pentru Firefox este o extensie indicata la http://www.google.com/insidesearch/searchbyimage.html in dreapta jos.
  2. Poate recunoaste personalitati, peisaje… Cu ce era poza de pe Facebook folosita la teste si nerecunoscuta?

 4. dangl spune:

  Am introdus un ceas de mana pe care l-am cumparat de pe e-bay, unde sunt o multime de poze cu acest ceas. Deoarece poza era facuta acasa la mine, cu alte tonalitati de culoare, nu a recunoscut nimic de pe e-bay.

 5. dangl spune:

  Normal, extensia de acolo am luat-o dar… pentru Firefox 5.0 nu este valabila. De pe Facebook am luat cateva imagini cu chipuri ale unor prieteni aflate in albume nu la profil.

 6. Ofi spune:

  Nu recunoaste imagini, e o facatura, cauta printre cautarile voastre sau in metadatele din imaginile pe care i le dai :).
  Proba: dupa ce gaseste o imagine, stergi toate metadatele, o redenumesti, ii schimbi formatul si nu mai recunoaste nimic.

 7. Ofi spune:

  Radu: sper sa nu fiu inteles gresit – nu articolul scris de tine e o facatura ci ceea ce au scos cei de la Google. Si eu m-am entuziasmat la inceput dar ar fi fost prea frumos ca sa poata sa fie adevarata cautarea dupa imagine. 🙂

 8. Sakura spune:

  @dangl: Serviciul este gândit în primul rând pentru clădiri, fotografii exterioare. Este o adaptare a algoritmului de „face recognition” pe care nu l-au mai lansat deoarece s-au speriat de precizia lui şi de efectele pe care le-ar putea avea asupra intimităţii pe internet. Deci nu este deloc de mirare că nu-ţi recunoaşte prietenii de pe fb.

  @Ofi: vorbeşti ca să te afli în treabă? Sau ai chef de glume? (troll?)

  Noul serviciu Google funcţionează impresionant. Am luat o fotografie micuţă, dintr-un anumit unghi, al unei clădiri, un mic muzeu. Fără metataguri, fără exif, fotografie unică, jpg micut si comprimat cam ţărăneşte. Şi Google a identificat exact numele şi locaţia clădirii şi mi-a afişat alte fotografii ale ei, din cele mai ciudate unghiuri.

  Este ceva deosebit de TinEye, aceasta căutând dubluri ale fotografiei încărcate şi atât, nefiind capabil să identifice conţinutul fotografiei.

  Îmi amintesc cu nostalgie cum acum câţiva ani am participat la un concurs al unei agenţii de turism de undeva din lume… Au publicat o fotografie cu nişte ruine şi cereau numele şi locaţia lor. Mi-a luat o zi întreagă de stors creierii şi căutat pe Google până am identificat obiectivul, o biserică medievală din Marea Britanie. Acum lucrurile au devenit mai simple… dar mai puţin palpitante.

 9. Ofi spune:

  Sakura, eu l-am pus sa gaseasca Catedrala din Timisoara si nu mi-a gasit-o, nu-l mai cred pe Google… 🙁

 10. Cineva spune:

  Merge. Am căutat o bucată dintr-o imagine cu un autobuz şi a zis că e un MAN (acesta era adevărul), nu un Mercedes cum ziceam eu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *