Picasa Web Albums: bune şi (nu tocmai) rele


Haideţi să începem cu veştile rele: Picasa Web Albums va dispare. Într-o mişcare normală, tot ce nu are Google în nume, se va redenumi. Cine mai îşi aminteşte că editorul text de la Google se numea iniţial Writely (ia citiţi articolul din 2006), iar acum e parte din Google Docs… Picasa se conservă pentru moment ca nume după numele programului cumpărat de mult de Google, dar serviciul Picasa Web Albums apare de muuulte luni din meniul Google indicat simplu cu Photos.

imagine

În fine… până când se fac schimbările de nume necesare un lucru e bine de ştiut: Picasa Web Albums devine mai generos ca şi găzduire. Ştiţi probabil că un cont GMail are asociat 1GB pentru depozitarea de imagini/fotografii. Scriam aici în februarie de o schimbare interesantă: orice imagine cu dimensiunea maximă (lăţime sau înălţime) sub 800 pixeli nu se mai contabilizează.  Iată acum anunţată o altă schimbare: cine are cont Google+ are limita de 800 de pixeli ridicată la 2048 de pixeli! Hai să traducem: atâta timp cât publici imagini sub 2048 pixeli lăţime sau înălţime, Google nu îţi pune limite – poţi publica un număr nelimitat de imagini. Aproape nelimitat, căci apar limitări – cred eu, căci aşa era până acum – la numărul de poze pe album şi la numărul de albume 🙂 . Rămâne şi “bonusul” cu clipurile sub 15 minute care nu se contabilizează în spaţiul consumat. Dacă v-aţi atins limita, orice imagine nouă va fi automat scalată la 2048 de pixeli (dacă e mai mare, evident, de această limită). Super-cool!

Trebuie să admitem că limita de 2048 e generoasă pentru cei care vor să îşi ţină imaginile pe web, amintirile de familie de exemplu, spre vizualizare în special. Eu le păstrez însă online şi ca backup, aşa că rămân la contul plătit (chiar azi am mai fost taxat 5 usd… de fapt 6 usd cu taxe) pentru 20GB fără limitări de dimensiune. Îmi place să le public la dimensiunea la care le descarc din aparat, pentru ca dacă pierd (sau se zgârie) DVD-urile de backup, să pot apela la “rezerva” online. Pentru cei ce nu au astfel de preocupări se poate spune destul de clar: Picasa Web Albums – după ce deveniţi membru al Google+ – e fără limite! E timpul să băgaţi DVD-urile cu albumele foto în calculator şi să le publicaţi cu programul Picasa în Picasa Web Albums (sau Google Photos): dacă aveţi cont gratuit vor fi automat scalate, atunci când e cazul.

PS: Google oferă noua limită, mai relaxată, doar pentru membri Google+… dar nu poate deveni membru – încă – oricine ar vrea. Adică o metodă de incitare la care îţi trântesc tot ei frână. Deh… Cică pe la sfârşitul lunii Google+ va fi accesibil tuturor. Să vedem…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Cosmin Sandu spune:

    Deja photo(s).google.com redirecteaza catre picasa web albums…

  2. razvan spune:

    La sfarsitul lunii? Hmm… ma asteptam sa tina vreo 3 luni in beta. Dar cum FB s-a armat cu noi functii cred ca vor sa profite de buzz-ul creat pana acum.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *