Folosirea pe propriul calculator a fonturilor oferite de Google pentru web


Scriam în luna mai a anului trecut că Google vrea un web (şi) mai frumos. Era debutul unei colecţii de fonturi gratuite (gratuite chiar şi pentru proiecte comerciale) şi le găsiţi mergând aici. Ei bine, în timp ce ele sunt destinate internetului, pot fi şi descărcate şi folosite în Windows. Dar până acolo hai să vedem puţin ce facem cu diacriticele noastre: din boxa de opţiuni intitulată Script alegeţi Latin Extended şi din 199 (câte sunt acum în total) vor rămâne 21, şi nici acestea nu au toate ş, ţ şi ă (cu â şi î e mai uşor). Ca să vă verificaţi, la Preview Text scrieţi ceva text cu diacritice.

imagine

Pentru orice font care vă place (acum la modul generic, cu sau fără diacritice) daţi click pe Add to Collection, şi se vor strânge în banda albastră de la baza ecranului. La final priviţi în dreapta-sus: Download your Collection. Yep… de acolo se descarcă. Ni se va atrage atenţia “hei, dom’le, acestea sunt pentru web în special”, dar noi mergem mai departe: Download the font families in your Collection as a zip-file. În arhivă găsiţi fişierele necesare, TTF, pe care trebuie să le extrageţi undeva pe harddisk şi cu un click dreapta pe ele să alegeţi Install (instalarea lor diferă totuşi după versiunea de Windows folosită).

imagine

Vă las cu un clip ce prezintă paşii, clip de pe Digital Inspiration, de unde e inspirat acest articol.

PS: Dacă ştiţi ce font doriţi, mergeţi direct aici. Dacă vreţi alte fonturi cu diacritice, un comentator a indicat multe la acest articol.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Răzvan spune:

  Salut! Ştii cumva vreo alternativă la google fonts? Mi se pare că selecţia de fonturi e un pic cam mică( 199 din câte văd – sau nu mă uit eu bine?).

 2. radu.capan spune:

  Alternativă pentru fonturi de folosit pe web, online, cum oferă Google nu, nu ştiu. Dar presimt că te gândeşti la fonturi pentru Windows, caz în care e la mijloc o mic confuzie. În fine. Urmăreşte tagul http://www.cnet.ro/tag/fonturi/ şi vei găsi situri precum DaFont, FontPark…

 3. Răzvan spune:

  Nu, de fapt mă refeream chiar la fonturi de folosit în pagini web. Îmi pare rău că exprimarea mea a fost cam defectuoasă.

 4. radu.capan spune:

  Aha. Am înţeles! Deci nu era o confuzie. Ei bine, o galerie mai largă de fonturi pentru web nu ştiu să existe. Din păcate.

 5. lucian spune:

  Bună, eu folosesc fontul web cu licență liberă DejaVu LGC Sans. Nu e prea aspectuos dar, este clar, are toate diacriticile corecte (caracterele chirilice le-am scos) și poți să-l modifici cum vrei tu fără să-ți ceară nimeni socoteală și fișierele nu sînt mari! Din cîte știu eu, în afară de fonturile DejaVu, acum nu există nici un font web care să fie și gratuit și să conțină și diacriticile corecte – cele cu virgulă.

 6. lucian spune:

  Bună, tot eu sînt! M-am dus la adresa din articol și am văzut niște fonturi interesante, cu diacritice corecte ( știam eu că găsesc ceva interesant pe cnet.ro, ca de obicei 🙂 ! ) . Acum, nu știu ce fel de licență au respectivele fonturi dar, dacă sînt oferite de google cred că nu poate face nimeni scandal pentru folosirea lor ! O zi bună tuturor !


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *