Ce ştiţi despre bateria notebook-ului Dvs?


Dorind să produc părinţilor mei o surpriză (să vadă pe net poze cu nepoţii) am licitat şi am achiziţionat un notebook second-hand de pe eBay.com. Cerinţele erau minime, dat fiind faptul că nu va fi folosit la foc continuu: 20 GB harddisk, 1 GB memorie RAM, Windows XP preinstalat şi modem încorporat. Nu am pus mare preţ pe prezenţa de exemplu a unui cititor de CD/DVD sau a unor boxe de sunet, chiar şi starea bateriei nu m-a interesat. Totuşi, curios din fire 🙂 , la testarea notebook-ului unul dintre primele lucruri a fost să monitorizez şi buna funcţionare a bateriei. Pentru aceasta am apelat la două mici programe portabile.

imagine

BatteryInfoView (arhiva o puteţi descărca direct aici) este un produs marca Nirsoft (mai v. aici şi aici). După dezarhivarea şi pornirea programului veţi avea la dispoziţie o fereastră cuprinzând o serie de informaţii utile despre bateria notebook-ului Dvs. Afişate sunt numele bateriei, numele firmei, numărul de serie, data fabricaţiei, starea de funcţionare (încărcare/descărcare), capacitatea curentă, capacitatea totală, marja de încărcare, respectiv de descărcare, tipul bateriei (cele de ultimă generaţie sunt Lithium-Ion), temperatura bateriei, durata de încărcare/descărcare etc. (v. captura). Starea bateriei se actualizează automat la fiecare 30 de secunde. Datele pot fi memorate şi salvate local în fişiere html, csv sau xml.

imagine

BatteryCare este un program ceva mai complex. Atenţie: după varianta portabilă trebuie să săpaţi puţin, la pagina de download mergeţi la More Download Options şi acolo o veţi avea la dispoziţie şi pe aceasta. După descărcare, dezarhivare şi start, programul îşi face simţită prezenţa printr-o fereastră pop-up în meniul din dreapta jos a ecranului, precum şi prin afişarea datelor mai importante (procentul de încărcare a baterie şi timpul rămas până la încărcare). Cu un click vă vor fi afişate şi alte date şi opţiuni iar din meniul Settings cu ale sale patru submeniuri (General, Notifications, Power Plans şi Advanced) puteţi configura programul după necesităţile şi dorinţele Dvs.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. S.Gabriel spune:

  Bun program…:)

 2. Boieru spune:

  Multumesc!

 3. Sakura spune:

  Era interesant dacă oferea şi informaţii referitoare la (im)posibilitatea reînnoirii acumulatorului prin înlocuirea elemenţilor cu alţii identici. Elemenţi noi se găsesc de toate tipurile pe gpbatteries.ro iar manevra ar costa o fracţiune din preţul unei baterii noi, însă multe baterii de laptop au un cip care nu permite înlocuirea elemenţilor acumulatorului. Ceva în genul cartuşelor de imprimantă care nu permit reîncărcarea.

 4. jürgen.toth spune:

  FatBattery afişează unele date despre acumulatorul folosit într-un gadget pe ecran. Se poate descărca ca arhivă zip (e portabil, nu necesită instalare) aici: http://heilnizar.deviantart.com/art/FatBattery-251378762


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *