Unităţile în Windows: uite nu’s!


Articolul How to Hide or Dismount a Partition in Windows apărut la începutul lunii pe 7Tutorials ne descoperă un lucru simplu, util în mai multe scenarii: ascunderea unei unităţi (partiţii) din Windows. Soluţia nu e perfectă (adică ascunderea se poate anula fără mari bătăi de cap), dar e genul de soluţie suficientă pentru ca spiritele atehnice să nu ştie ce să facă. Dacă vrei să ascunzi o unitate faţă de copii (presupunând că nu te depăşesc în cunoştinţe tehnice), faţă de un coleg de cameră sau alţii, tot ce trebuie să faci este să mergi în Computer Management şi să ştergi litera asociată unităţii.

imagine

Ca să lansaţi Computer Management scrieţi aceste cuvinte în boxa de căutare a meniului Start. Sau click dreapta pe Computer în acelaşi meniu. Navigaţi ca în captura următoare şi daţi click dreapta pe unitatea de ascuns. Alegeţi opţiunea din meniu ca în captură. Veţi avea o mică fereastră ce are şi butonul Remove. Click şi… unitatea e acolo, fişierele sunt acolo, dar nu mai pot fi accesate. Nu doar că nu mai apare în MS Explorer dar nu o poţi accesa nici scriind manual calea. Am pierdut-o cumva? Nu. Alegând ulterior unitatea dorită, pe aceeaşi cale îi putem reda o literă pentru accesare.

Observaţia 1: Schimbarea literei e utilă dacă doriţi ca o memorie USB să nu ia aleator o literă. Puneţi ceva de la M în sus şi aşa va rămâne oricând reconectaţi dispozitivul.

Observaţia 2: Alternativa de ascundere din Command Prompt este mountvol E: /D, unde E: se înlocuieşte cu ce unitate doriţi (E: e evident pentru unitatea E), iar /D nu are legătură cu vreo unitate D ci e parametrul pentru a indica faptul că dorim de-mount-area unităţii indicate anterior. Atenţie: fereastra Command Prompt trebuie lansată cu drepturi de administrator (scrieţi cmd în meniul Start şi click dreapta pe programul găsit, apoi alegeţi Run as Administrator).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *