Are sens defragmentarea HDD-ului?


Luni a apărut pe HowToGeek un articol care mi-a reţinut atenţia: e pe tema defragmentării harddiskurilor – utilă sau inutilă? Îmi amintesc de o altă discuţie similară: despre defragmentarea regiştrilor, unde iarăşi sunt voci pro şi contra, cum că are sau cum că nu are nici un efect real, vizibil, măsurabil. Să revenim la harddiskuri. Dacă folosiţi calculatorul de cel puţin 10 ani atunci sigur aţi defragmentat manual HDD-ul de multe ori. Doar că în ultimele sisteme de operare (Windows Vista şi Windows 7) defragmentarea e… automată.

imagine

Yep. Discuţia nu intră dacă defragmentarea e utilă sau nu (există totuşi o excepţie). E categoric utilă! Într-un comentariu un cititor explică plastic: să zicem că ai o carte şi primul capitol îl păstrezi la tine acasă, dar al doilea capitol în casa unui prieten de pe o altă stradă, al treilea poate chiar în alt oraş… ş.a.m.d. Experienţa cititului este desigur îngreunată de această “răspândire” a capitolelor. Similar şi informaţia de pe harddiskuri e citită mai rapid dacă e bine grupată. Defragmentarea se asigură că un fişier (care pe HDD e scris pe bucăţi) poate fi citit uşor, rapid, având bucăţile aşezate apropiat.

Pentru harddiskurile tradiţionale răspunsul articolului este deci:

 • dacă folosiţi Windows Vista sau Windows 7 uitaţi de defragmentare (maxim verificaţi dacă nu aţi dezactivat defragmentarea automată – eu am scris “defrag” în meniul Start şi am găsit rapid aplicaţia, iar în fereastră scrie clar Scheduled defragmentation is turned on)
 • dacă folosiţi un Windows mai vechi (ex: XP) trebuie să vă preocupe defragmentarea, adică să o porniţi manual

Bun. Dar de ce am spus harddiskurile “tradiţionale”? Pentru că sunt şi cele SSD (Solid State Drive), caz în care neapărat trebuie dezactivată defragmentarea automată. Aceasta nu doar că e ne-necesară, dată fiind însăşi realizarea acestor HDD-uri, dar mai mult ar dăuna timpului lor de viaţă. Mai multe aflaţi citind în articolul pomenit la început. Concluzia oricum am prins-o aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (15 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. Valigw spune:

  Ceva nu e in regula!
  Am Windows 7, am deschis si eu fereastra afisata de tine mai sus si arata foarte asemanator, dar cand am dat o analiza cu UltimateDefrag3 (un soft f. bun, cred ca esti de acord) „C”-ul apare defragmentat 22,87% si nu 0% cum imi arata Disc Defragmenter din Windows 7???!!!!
  Nu stiu ce sa mai cred? Poti sa-mi explici?

 2. radu.capan spune:

  Nu, nu am un raspuns. Imi pare rau.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *