Dezasocierea unei extensii


În mod ciudat, Windows-ul permite destul de uşor să schimbi o asociere, dar mai greu să dezasociezi. Poate ai aşezat aiurea o extensie, la un fişier care nu vrei să se deschidă cu un dublu click. Soluţia e simplă dacă lansezi Command Prompt-ul cu drepturi de administrator (Win+R, cmd.exe, click dreapta în lista de la căutare şi Run as administrator). În principiu sunt doi paşi, amândoi însemnând atribuire la… nimic. Corect, doar egal urmat de nimic. Mai întâi assoc .ext=, iar apoi ftype Asocierea=. Pentru a afla asocierea am mai folosit prima comandă: assoc .ext, care ne spune asocierea curentă.

imagine

Aşa, ca bonus, putem scrie assoc > c:\extensii.txt şi vom avea într-o secundă toate asocierile într-un fişier text, dacă vrem să analizăm mai pe îndelete eventuale “ameţiri” în asocieri. Din paşii de mai sus asocierea se duce. Rămâne însă iconiţa asociată, pentru care nu am găsit o comandă. Se poate opera din regiştri, dar ar fi trebuit să repornesc calculatorul 🙂 pentru a vedea efectele. Oricum, de putut se poate. Ajută cred articolul How to Change the Icon for a File Type in Windows 7 and Vista.

Şi pentru că cele descrise reprezintă un scenariu raaar (că tot am folosit extensia rar în captura de mai sus), să vedem şi un scenariu comun. Observaţi mai jos în stânga două filmuleţe, care îmi sunt asociate cu Quick Time Player. Cât de greu o fi să schimb să fie deschise cu KMPlayer? Câteva clickuri. Mai întâi click dreapta pe un fişier şi alegem Properties. Apoi din primul tab, lângă Open with avem un buton Change. Click pe buton şi apare fereastra de asociere. Dacă programul dorit apare deja acolo mai trebui un click doar, altfel frunzărim (Browse) pe calculator după el. Click pe OK şi gata. Asocierea s-a schimbat. Un dublu click pe filmuleţ nu îl va mai deschide cu Quick Time Player ci cu KMPlayer. Adaptaţi desigur exemplul la nevoile Dvs.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *