Locul potrivit pentru snippet-uri WordPress


De-alungul anului am făcut unele trimiteri la site-uri şi resurse care oferă secvenţe de cod utile pentru a interveni în funcţionalităţile unei instalări WordPress. Chiar dacă la un moment dat acestea pot fi foarte practice, ele trebuie folosite cu discernământ. Important este între altele să nu uităm de locaţia aleasă pentru a le memora şi face funcţionabile. În acest articol doresc să vă prezint patru modalităţi de implementare a unor asemenea secvenţe de cod (hacks & snippets).

imagine

1. Fişierul functions.php al temei vizuale utilizate

Varianta cea mai răspândită şi în mod repetat recomandată este introducerea secvenţelor de cod în fişierul functions.php al temei folosite. Avantajele acestei căi sunt desigur rapiditatea şi simplitatea ei. Pe de altă parte trebuie numite şi două dezavantaje: a) la actualizarea automată a temei aceste snippet-uri sunt suprascrise; b) cu timpul se adună mult prea multe fragmente şi se pierde privirea de ansamblu.

2. Crearea şi activarea unui plugin aşa-numit site-specific

O altă cale destul de răspândită este realizarea unui plugin cuprinzând snippet-urile preferate. Creaţi în directorul plugins un nou director, de exemplu shortcoduri. În acesta introduceţi un nou fişier .PHP, de exemplu shortcoduri-utile.php. Atenţie: acesta trebuie să respecte normele indicate aici, adică să conţină un header asemenea celui de mai jos ca element de recunoaştere:

<?php
/**
Plugin Name: (Exemplu) Plugin pentru Shortcoduri
Author URI: (Exemplu) http://www.cnet.ro/autor
Plugin URI: (Exemplu) http://www.cnet.ro
Description: (Exemplu) Shortcoduri utile, [subscribe], [related_posts], [banner], [rss]
Author: (Exemplu) cnet
Version: (Exemplu) 0.1
*/
...

După acest header introduceţi secvenţele de cod copiate din resursele urmărite. Avantajul acestei căi este dat de posibilitatea ca fiecare snippet să fie copiat într-un fişier propriu şi să fie activat respectiv deactivat, după nevoie.

3. Crearea şi utilizarea unui Must-Use-Plugin

Un mod mai puţin cunoscut este crearea unui fişier .php propriu cu snippet-ele preferate şi introducerea sa în subdirectorul mu-plugins din directorul wp-content. Secvenţele de cod pot fi preluate toate într-un singur fişier sau fiecare în fişierul propriu. Avantajele utilizării sale sunt: fişierul .php nu trebuie să conţină header-ul specific unui plugin normal, nu necesită activare explicită iar funcţiile din snippet-uri sunt recunoscute şi executate mai rapid. Dezavantajul constă în faptul că dacă utilizaţi opţiunea Multisite Installation pentru suportul mai multor bloguri aceste MU-pluginuri vor fi încărcate pentru fiecare blog în parte, ceea ce la o adică poate încetini viteza de încărcare a site-ului. Dar cum nu este cazul la mulţi utilizatori WP, rămâne o opţiune interesantă.

imagine

4. Activarea unui plugin specializat: Toolbox

Despre ultima opţiune am aflat în urmă cu câteva zile, ea fiind şi cea care m-a motivat să realizez acest material. Nu am ajuns să o încerc decât într-un blog de teste, dar ideea în sine mi-a plăcut foarte mult. Toolbox pune la dispoziţie un sistem modular de aranjare a funcţiilor şi secvenţelor de cod din fişierul functions.php. Pluginul vine cu o serie de module predefinite. Acestea pot fi completate foarte uşor cu altele proprii prin crearea unui nou fişier .php în directorul modules al pluginului. Headerul acestuia este asemănător cu cel al unui plugin normal:

<?php
/*
Module Name: (Exemplu) Shortcode pentru articole recente
Module URI: (Exemplu) http://www.cnet.ro/module
Description: (Exemplu) Shortcode pentru afisarea articolelor recente
Author: (Exemplu) cnet
Author URI: (Exemplu) http://www.cnet.ro
*/
...

Modulele sunt vizibile în meniul din backend als pluginului (Setări > Toolbox) cu patru configurări posibile a modului de apelare: Exclusiv în Backend, Exclusiv în Frontend, În Backend şi în Frotend, Dezactivat. Pluginul încearcă prin acest mod de aranjare să ordoneze şi să coordineze cât mai optim funcţionalitatea a cât mai multor fragmente de cod utile.

Aceste patru modalităţi de utilizare a snippet-urilor WP sunt încă o dovadă pentru ceea ce face platforma WordPress atât de populară: varietatea în funcţii şi configuraţii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Silviu spune:

    Un articol extraordinar, felicitari. Intr-adevar WordPress este cea mai complexa platforma si nu se vor opri aici.

  2. jürgen.toth spune:

    Un alt plugin pentru adăugarea şi organizarea unor snippet-uri WP este Code Snippets: http://wordpress.org/extend/plugins/code-snippets/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *