Sublime Text: sublim sau nu? (1)


Admit din start că în continuare nu doresc – de fapt nu pot – să fac o analiză la sânge a programului Sublime Text. Aşa că decizia că e sublim sau nu pentru moment nu pot decât să o las pe umerii fiecăruia. Depinde atât de mult de nevoile fiecăruia, încât un răspuns obiectiv şi unic nici nu poate exista. Pentru mine însă aventura cu Sublime Text, care s-ar putea termina rapid sau s-ar putea transforma într-o dragoste de lungă durată, a început cu o revelaţie: are şi o versiune pentru Windows. Yep. Am trăit atâta timp cu impresia că e doar pentru OS X.

imagine

În fapt programul merge şi sub Linux, deci acoperă toate cele trei mari sisteme de operare. Eu l-am luat evident pentru Windows, bucuria că am greşit (că nu e doar pentru Mac) fiind imediat umbrită de confirmarea a ceea ce ştiam bine: că e comercial. Preţul de 60usd îl va face maxim atractiv pentru cei care fac bani din munca lor cu calculatorul: webdeveloperi, programatori, alţii… Dar vine o veste bună, foarte bună: programul în timp ce este comercial, funcţionează pe o perioadă nelimitată, doar amintind din timp în timp că trebuie înregistrat. Nu am reţinut exact, dar după un număr de salvări vezi o fereastră… click pe Cancel şi mergi mai departe. Ce e bine? Că poţi testa programul şi trei luni de zile. Dacă te convinge, poate îl cumperi…

imagine

Un avertisment important: Sublime Text nu e genul user friendly. Nu vă aşteptaţi să umblaţi la setări dintr-o interfaţă intuitivă. Dimpotrivă, multe lucruri se fac editând fişiere de configurare (JSON ca sintaxă). În mod clar se adresează unui public restrâns, dar cine îi prinde gustul se pare că nu îl mai lasă. Eu de fapt nu am auzit de Sublime Text ci am văzut Sublime Text. Unde? În nenumărate screencasturi. Cum erau făcute sub Mac, îmi explic eu, aşa am ataşat în mintea mea că nu e de Windows. Şi totuşi de ce o fi atât de apreciat acest editor? La o primă lansare pare simplist, foarte simplist.  Sare în ochi din prima previzualizarea din dreapta ecranului, pe care eu unul nu am văzut-o la alte editoare. Suportă mai multe teme, de aceea în a doua captură arată altcumva. E elegantă modalitatea de comutare între fişierele deschise: Ctrl+P şi apoi poţi scrie ceva din numele fişierului, dar şi să mergi mai exact la un nume de funcţie de exemplu, scriindu-l după caracterul @. Ştie să afişeze ferestrele (taburile) în diverse forme, utile. Şi… sigur sunt muuulte facilităţi avansate de editare, pe care încă nu le-am descoperit. Dacă folosiţi Sublime Text poate împărtăşiţi în comentarii ce facilităţi de editare vă plac mult.

Eu am să revin cu un articol despre instalarea pachetelor (extensiilor, pluginurilor) pentru Sublime Text, care evident dau aripi la ce poate programul nativ. Poate şi despre cele mai utile pachete. Apoi poate cu un articol despre adaptarea Sublime Text pentru cei care scriu cod PHP. Poate şi cu altele… nu ştiu sigur. Depinde cât mă va prinde programul.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *