Sublime Text: se poate extinde muuult (2)


Am să încep cu captura de mai jos: câte editoare de text mai ştiţi care să permită aranjarea în ferestrelor în 2, 3 sau 4 coloane; pe 2 sau 3 linii; respectiv în grila 2×2 de mai jos? Acestea sunt layout-urile suportate de Sublime Text, despre care am scris firav ieri. Facilităţile cu aceste grupuri (un grup poate avea mai multe fişiere deschise, adică taburi) sunt puternice, de la plimbarea între ele cu Ctrl+număr, până la posibilitatea regrupării lejere cu mouse-ul. Apoi ieri nu am spus nimic de faptul că poţi să înregistrezi macrouri sau să foloseşti colecţia de snippets, respectiv să o îmbogăţeşti.

imagine

Toate acestea Sublime Text le face nativ. Ce poate mai mult vine de la comunitate, prin scrierea de pachete, extensii, suplimente, cum dorim să le spunem. Iar punctul de plecare, dacă nu vrem să facem instalarea manual (căutând online fişierele şi punându-le unde trebuie), este Sublime Package Control. Poate părea straniu, dar paşii sunt următorii: în Sublime Text apăsaţi Ctrl+` şi jos veţi vedea consola programului. De aici se pot face multe, multe lucruri, dar nu foarte la îndemână (evident, dacă nu eşti bun cunoscător al limbajului Python). Mergeţi aici şi veţi vedea câteva linii de cod. Copiaţi-le şi puneţi-le în consolă, daţi Enter şi gata. Aproape sigur nu aţi înţeles ce aţi făcut, dar aţi făcut! V-aţi instalat un manager pentru pachete care este cât de cât prietenos. Îl invocaţi din meniul Preferences, apoi Package Control, sau cu Ctrl+Shift+P, după care scrieţi Install Package.

imagine

Următorul pas este să alegeţi un pachet de instalat. Dacă fereastra de mai jos ia câteva secunde să apară este pentru că se descarcă de pe net lista pachetelor existente. Să scriem de exemplu zen şi vom vedea ZenCoding. Alegem şi… se instalează acest pachet! E simplu, nu? Urmăriţi în bara de stare să scrie că instalarea s-a făcut cu succes. În testele mele a fost nevoie să repornesc programul, dar la multe pachete ele merg imediat după instalare. Şi ce am obţinut? Ei bine, acum spun pe scurt, dar e o comoară: Zen Coding permite scrierea de cod superrapid. De exemplu scriem ul>li*3 şi apoi apăsăm pe Tab. Imediat vom avea o listă (ul) cu trei elemente (li), gata de completat. Mai multe informaţii de exemplu aici.

imagine

Să revenim la pachete. Cum scăpăm de unul dacă nu ne place? Păi tot ca mai sus, dar în loc de Install Package căutăm Remove Package. Vom vedea lista pachetelor instalate şi putem să dezinstalăm pachetul pe care dăm click. Mai jos observaţi Package Control şi Zen Coding, pomenite mai sus. Ce e cu celelalte două? Ajută pentru cei ce vor să folosească Sublime Text pentru a scrie cod PHP. Dar despre aceasta într-un alt articol.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. pety spune:

    Excelent editor!

  2. SapioiT spune:

    ^ Subscriu: Excelent editor!
    Pacat ca nu mi-a mers instalarea package control-ului…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *