Sublime Text: soluţii pentru encoding (4)


Astăzi mai toate editoarele de text/cod presupun că lucrezi cu UTF-8. Ei bine, aşa după cum scriam recent când am pomenit de WeBuilder, eu mai am în encodingul pentru Europa Centrală mai multe fişiere la care nu am motiv să le schimb encodingul. Ei bine, la WeBuilder am aflat că la unii merge şi ANSII-ul fără probleme, în timp ce la mine nu 🙁 . Când am deschis un document cu Sublime Text am descoperit din nou afişarea “eronată”, adică diacriticele afişate aiurea. Doar că de la File, Reopen with Encoding, Central European (ISO 8859-2) se rezolvă.

imagine

Şi totuşi, nu mă încântă să tot comut aşa (nu, nu memorează de la o deschidere la alta – păcat). Soluţia a fost totuşi simplă: meniul Preferences, apoi Settings – Default şi se va deschide Preferences.sublime-settings. Căutaţi acolo fallback_encoding şi puneţi ce valoare doriţi. Ce am pus eu e, desigur, după nevoile mele. Fără a intra în detalii prea tehnice, detecţia la ce nu e UTF-8 e dificilă şi atunci Sublime Text apelează la soluţia când-nimic-altceva-nu-merge, adică fallback encoding. Dacă mesajul de mai sus cu document maybe broken vă alarmează, nu e cazul. Vine doar din deruta: “ar putea fi encodingul acesta, dar îl pun totuşi pe acesta”.

imagine

Mda! Să nu uit: Sublime Text nu afişează implicit encodingul în bara de stare. Pentru aceasta am folosit pachetul EncodingHelper. Cred că îl vor considera mulţi ca util. În fine, aş încheia cu ceva ce nu ţine de encoding. Sunt obişnuit să schimb modul de “înfăşurare” a textului (parcă aşa îi spune Notepad++, oricum wrap va fi mai clar pentru mulţi) cu Ctrl+W – care în multe editoare închide fişierul curent, la fel ca şi Ctrl+F4. Mie îmi ajunge Ctrl+F4 aşa că mai jos vedeţi ce linie am pus pentru a merge lucrurile după cum doresc eu. Desigur, Dvs puteţi folosi altă combinaţie de taste. De reţinut că modificare am făcut-o în Key Bindings – User, în care o scurtătură va fi considerată prioritar, chiar dacă apare cu alt comportament în Key Bindings – Default.

imagine

Uite aşa, Sublime Text e  tot mai adaptat gusturilor mele. Sunt sigur că şi Dvs îl puteţi configura după gusturile Dvs. Faptul că multe configurări se fac lucrând pe fişiere JSON nu e foarte îmbietor, ştiu, dar pentru mulţi webmasteri/programatori nu va fi o problemă reală.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. pety spune:

    Ma bucur ca s-a rezolvat problema ANSI, chiar si daca nu este cu un Switch Button.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *